Tulburări la Chișinău. Schimbarea sistemului electoral a fost votată de Parlament, oamenii au ieșit în stradă

Data actualizării: Data publicării:
live-protest-impotriva-votului-mixt-unimedia
Foto: unimedia.md

Sistemul electoral mixt a fost votat în lectură finală, joi, la Chișinău, cu votul a 74 de deputați. Votarea s-a făcut în grabă, dat fiind faptul că afară, în fața Parlamentului, mai multe partide extraparlamentare protestau, relatează deschide.md.

live-protest-impotriva-votului-mixt-unimedia
Foto: unimedia.md

ACTUALIZARE 13:00  După trei ore în faţa Parlamentului, oamenii au plecat către sediul Preşedinţiei, unde i-au cerut lui Igor Dodon să iasă în faţa lor. „El se jură că nu fură, dar l-am prins cu mixt-ul în gură”, au strigat manifestanţii.

Miza acestei legi care nemulțumește este accentuarea dominației partidului dominant. Este vorba de un tip de vot uninominal, într-un singur tur de scrutin, care de obicei ajută partidele mari și cele aflate la guvernare. Cei care protestează se tem că Partidul Socialist al președintelui Igor Dodon și Partidul Democrat al influentului om de afaceri Vlad Plahotniuc vor căpăta și mai multă putere.

Opoziţia a avertizat că manifestaţia, care în cele din urmă s-a dispersat, va fi reluată vineri, la ora 12.

ACTUALIZARE 12:00 Deja de trei ore, sute de oameni protestează față de sistemul mixt de vot: Jos,mafioții! strigă ei. Oamenii sunt nemulțumiți că nu au fost ascultați, iar schimbarea sistemului electoral a fost votată. Ei spun că nu au de gând să plece acasă, informează unimedia.md.


După finalizarea procedurii de vot, în rândul manifestanților au început primele altercații. Serviciul de Pază și Protecție a interzis accesul în sala plenului pentru colaboratorii Parlamentului, presă și pentru asistenții deputaților. Înștiințarea a fost făcută printr-un SMS comun.

Grupul parlamentar al PCRM a anunțat că părăsește sala înainte ca acest proiect să fie supus votului. PLDM a solicitat pauză de 30 de minute. PL a făcut declarații înainte de ședința Parlamentului în care a anunțat că se pronunță împotiva sistemului mixt.

Parlamentul a aprobat pe 5 mai, în primă lectură, inițiativa democraților supranumită „votul uninominal" și inițiativa socialiștilor privind „votul mixt". Astfel, proiectul de lege a fost votat cu votul a 74 de deputați în prima lectură.

Ulterior, Comisia de la Veneția și-a publicat opinia privind propunerea puterii de la Chișinău de introducere a sistemului electoral mixt în locul celui actual, pe liste de partid. În documentul apărut pe 19 iunie pe site-ul Comisiei de la Veneția se spune că schimbarea sistemului de vot este dreptul fiecărui stat suveran, dar sunt formulate multe critici. Cu precădere se reproșează că inițiativa Chișinăului nu a fost luată în urma unor largi consultări cu forțele politice și societatea civilă din Moldova, părând „să fi fost introdusă în grabă în Parlament".

Au fost proteste și aseară în faţa Parlamentului Republicii Moldova. Susţinătorii unui partid pro-rus, de opoziţie, veniţi să critice actuala putere, s-au îmbrâncit cu forţele de ordine.

Zeci de demonstranţi au venit în faţa clădirii Legislativului, iar unii dintre ei au vrut să întindă corturi. Dar poliţiştii nu i-au lăsat şi s-a iscat un conflict. Doi manifestanţi au fost reţinuţi.

Protestatarii au fost chemaţi în faţa Parlamentului de Partidul Nostru, formaţiune condusă de Renato Usatîi, primarul oraşului Bălţi. De mai bine de un an, acesta se ascunde la Moscova ca să scape de mandatele de arestare emise la Chişinău pe numele său.

Noi demonstraţii ale opoziţiei, atât pro-ruse, cât şi pro-europene, au fost anunţate pentru joi la Chişinău.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri