"Momentul de aur al Chinei". Mesajul pe care Xi Jinping îl dă lumii prin vizita sa la Moscova

Data actualizării: Data publicării:
xi jinping trece prin fata garzii de onoare la moscova
Președintele chinez Xi Jinping a ajuns luni la Moscova, unde se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin. FOTO: Profimedia Images

Vizita lui Xi Jinping la Moscova este "momentul de aur al Chinei" după ce a reușit să refacă relațiile dintre Arabia Saudită și Iran acum două săptămâni, a declarat la Digi24 politologul Cristian Pîrvulescu.

 

"Xi încearcă acum același lucru cu Moscova si Ucraina.

Xi știe că nu va reuși, dar va pune SUA și Ucraina într-o situație complicată.

Vizita ne arată că Rusia e în continuare într-o poziție subordonată față de China, iar situația va deveni și mai evidentă după ce X Jinping va termina vizita la Moscova.

E prima vizită pe care Xi Jinping o face la Moscova de la începutul războiului. E deja un sprjiin pentru Putin, iar Putin poate profita de asta sau va încerca să profite. Prin această vizită China transmite un semnal", a declarat politologul.

Pîrvulescu a adăugat și că este asteptată o discuție între președintele Chinei și Volodimir Zelenski.

"Toată lumea e interesată să vadă care vor fi soluțiile propuse de China. China susține suveranitatea teritorială a Ucrainei, dar pe de altă parte nu a condamnat niciodată agresiunea rusă.

China joacă o carte importantă, inclusiv privind Taiwanul.

Va exista o astfel de convorbire (Xi Jinping – Volodimir Zelenski – n.r.), nu mă aștept că Zelenski să spună nu. Va fi începutul unui proces de discuții în care China vrea să ia locul SUA, să reconsolideze ordinea mondială în jurul Chinei și al sudului global, nu în jurul SUA și al Vestului", a declarat Pîrvulescu.

El a adăugat referitor la vizita de trei zile a președintelui Chinei la Moscova că vor fi declarații, se va vorbi despre relații economice strânse.

"Dar nu mă aștept că din partea Chinei să apară livrările de armament. Nu în acest moment. Susținerea pentru Rusia va fi ponderată.

Va fi interesant cum se va raporta președintele Chinei când va vorbi despre agresiunea rusă", a conchis politologul.

Președintele chinez Xi Jinping a ajuns luni la Moscova, unde se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin. "Avem mari aşteptări de la viitoarele discuţii", spune liderul de la Kremlin despre vizita de trei zile a președintelui chinez, într-un articol publicat în oficiosul Beijingului, "Cotidianul Poporului". Relaţiile ruso-chineze au atins cel mai înalt punct din istoria lor şi continuă să devină mai puternice, nu există limite, nici subiecte interzise între noi, a spus Putin. El a continuat să laude parteneriatul dintre Moscova și Beijing ca fiind piatra de temelie a stabilităţii regionale şi globale. 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri