Monarhia de drept divin și guvernul militar din Thailanda, sub asediul protestelor: 10.000 de oameni au ieșit în stradă în Bangkok

Data publicării:
Protest antiguvernamental în Bangkok, Thailanda.
Protest antiguvernamental în Bangkok, Thailanda. Foto: Profimedia Images

Aproximativ 10.000 de protestatari antiguvernamentali au ieșit pe străzile orașului Bangkok, duminică, un lucru aproape de necrezut în Thailanda, în care monarhia este de rang divin, iar armata controlează guvernul de șase ani, relatează CNN.

Protestul a început ca cel mai mare miting antiguvernamental de când armata thailandeză a obținut controlul puterii în urmă cu șase ani și după o lună de demonstrații zilnice ale studenților din toată țara.

Printre tinerii nemulțumiți a început să crească furia față de regim înainte de alegerile din martie 2019, când generalul Prayut Chan-o-cha, devenit prim-ministru, a mai primit încă patru ani de mandat la șefia executivului.

Duminică, însă, oameni mai tineri sau mai în vârstă au ieșit în stradă pentru a cere reforme democratice, schimbări la constituția redactată de armată și dizolvarea parlamentului.

„Sunt încântat să văd atât de mulți oameni care au ieșit la protest astăzi. Mișcarea a crescut dincolo de grupul inițiator, al tinerilor, puteți vedea și oameni mai în vârstă, mulți dintre ei care au venit să protesteze cu familiile lor”, a spus Arnon Nampa, unul dintre liderii protestatarilor.

Nampa, un activist și avocat pentru drepturile omului, a fost arestat și reținut în 7 august, acuzat fiind de revoltă, în legătură cu un alt protest la care a participat anterior.

„Nu mi-e teamă. Am așteptat acest moment multă vreme. Instanța mi-a dat posibilitatea ieșirii pe cauțiune dacă nu repet aceleași fapte, însă acest lucru nu înseamnă că nu îmi pot exercita drepturile constituționale”.

Un grup mic dar din ce în ce mai vocal cere chiar reformarea monarhiei thailandeze, o idee extrem de radicală în această țară în care instituția monarhiei este văzută de unii ca fiind de drept divin. Țara are printre cele mai stricte legi privind insultarea sau defăimarea monarhiei, regelui sau casei regale. Astfel de condamnări pot presupune pedepse de 15 ani în închisoare.

Legea a fost folosită frecvent ca o unealtă politică, în condițiile în care cetățeni privați sau guvernul pot aduce ridica aceste acuzații în numele regelui. Printre cei care au suferit de pe urma legii se numără un bărbat acuzat că a „apreciat” o pagină de Facebook considerată insultătoare față de regele anterior.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri