„Monstrul caspic” revine sub o altă înfățișare. Rusia vrea să reia producția de ekranoplane dotate cu rachete

Data actualizării: Data publicării:
ekrano

Un prototip experimental al ekranoplanului Orlan va fi dezvoltat în cadrul actualului program de stat de aprovizionare a armatei ruse cu arme noi şi moderne prevăzut până în 2027, a anunţat luni vicepremierul Iuri Borisov, responsabil de industria apărării în cadrul guvernului condus de premierul Dmitri Medvedev, informează Agerpres, care citează RIA Novosti.

8817ef21f138250e5649b1ab9f222079
KM Ekranoplan

Pe viitor, a menţionat responsabilul rus, ekranoplanele vor fi dotate cu rachete şi vor fi utilizate la monitorizarea zonelor maritime.

„Principalul obiectiv al acestui aparat va fi să acopere calea maritimă nordică (Oceanul Arctic /mările Barents, Kara, Laptev, Siberia de Est, Ciukotsk/ şi Marea Bering), unde infrastructura noastră nu este foarte dezvoltată”, a afirmat Borisov.

Vicepremierul rus nu a exclus ca ekranoplanele să fie mobilizate şi la monitorizarea mărilor Caspică şi Neagră.

În epocă, URSS a dispus de prototipul unui ekranoplan prin anii 1960, denumit „Monstrul caspic”, ceva de genul unui hovercraft, un fel de hibrid între o barcă cu motor şi un avion, care avea o viteză de zbor de 500 km/oră la o altitudine ce îl făcea nedetectabil de radare.

Conform observatorilor, aparatul avea anvergura aripilor de 37 de metri, o lungime de mai mult de 90 de metri şi o greutate de 550 de tone.

În 1972, a fost construit primul ekranoplan dotat cu rachete din Proiectul 903 Lun. În 1986 el a intrat în teste, care au durat până în 1990, după care autorităţile ruse de la acea vreme au decis abandonarea proiectului.

Iniţial, Rusia intenţiona să construiască opt astfel de exemplare, idee ce nu a mai fost realizată din cauza situaţiei economice dificile din ţară din perioada respectivă, precum şi din cauza unor probleme de concepţie. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri