Galerie Foto Morsa Freya, care a devenit celebră în Norvegia, a fost eutanasiată pentru că oamenii au refuzat să stea departe de ea

Data actualizării: Data publicării:
Morsa Freya a ajuns în Fiordul Oslo
Morsa Freya în în Fiordul Oslo. Foto: Profimedia

Morsa Freya, care devenise o atracție populară în fiordul Oslo din Norvegia, a fost eutanasiată din cauza îngrijorărilor privind siguranța publicului, au spus oficialii norvegieni citați de BBC.

Morsa Freya în în Fiordul Oslo. Foto: Profimedia
Morsa Freya în în Fiordul Oslo. Foto: Profimedia

Freya, o femelă tânără care cântăreşte aproximativ 600 de kilograme, a devenit celebră după ce s-a urcat pe bărcile din fiord pentru a sta la soare și pentru a dormi, uneori scufundându-le.

Oamenii au ignorat avertismentele de a nu se apropia prea mult de animal, punându-se în pericol.

Săptămâna trecută, ministerul norvegian al pescuitului a publicat o fotografie a unui grup mare de oameni, inclusiv copii, stând la distanță mică de morsă, iar poliția a fost nevoită să blocheze o zonă de scăldat, după ce o femeie s-a apropiat prea mult de Freya.

Directorul general al direcției de pescuit, Frank Bakke-Jensen, a spus duminică într-un comunicat de presă că decizia de a eutanasia animalul s-a bazat „pe o evaluare generală a amenințării continue la adresa siguranței oamenilor”.

Din observațiile făcute la fața locului săptămâna trecută a reieșit clar că publicul a nesocotit recomandarea de a păstra o distanță clară față de morsă. Prin urmare, a concluzionat Direcția, posibilitatea de a pune în pericol oamenii și animalul era ridicată”, a adăugat el.

El a adăugat că au fost luate în considerare și alte opțiuni, inclusiv mutarea morsei în altă parte, dar acestea au fost eliminate pentru că puneau în pericol bunăstarea morsei.

În general, morsele trăiesc la latitudini mai nordice, arctice, însă Freya, al cărei nume face referire la o zeiţă asociată cu dragostea şi frumuseţea în mitologia scandinavă, se scălda în apele capitalei începând de la 17 iulie. Devenit vedetă în timpului valului de căldură din această vară, animalul a fost filmat vânând păsări sau cocoţându-se pentru a moţăi pe ambarcaţiuni ce se legănau sub greutatea lui, provocând daune semnificative. O morsă poate dormi până la 20 de ore pe zi.

Specie protejată, morsa se hrăneşte în principal cu nevertebrate precum moluşte, creveţi, crabi şi peşti mici. Deşi în mod normal nu atacă omul, animalul ar putea, potrivit autorităţilor, să se simtă ameninţat de persoanele aflate în apropiere şi să le atace.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri