Moscova, amenințări la adresa afacerilor și cetățenilor occidentali de pe teritoriul Rusiei: „Vom acționa în consecință”

Data publicării:
Press conference by Minister for Foreign Affairs of the Russian Federation Sergey Lavrov, New York, United States - 25 Sep 2021
Foto: Profimedia Images

Moscova dă de înțeles că nu a renunțat la ideea de a confisca active și afaceri deținute de companii occidentale în Rusia, scrie Reuters, după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a criticat sancțiunile impuse împotriva țării sale.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a avertizat miercuri că Rusia este pregătită „să acționeze în consecință” dacă Occidentul decide să folosească activele de stat ale Rusiei, pe care le-a blocat - cel mai mare dintre acestea fiind rezerva de 300 de miliarde de dolari a băncii centrale a Rusiei.

Folosirea acestor fonduri „va fi interpretată drept un atac ilegal, care ne dă dreptul de a lua măsuri de retaliere pentru a ne proteja interesele”, a declarat Maria Zaharova miercuri, potrivit Reuters.

Mai mulți oficiali occidentali, printre care și șeful diplomației europene, Josep Borrell, au sugerat confiscarea activelor înghețate ale Rusiei și folosirea lor pentru a reconstrucția Ucrainei după război.

Zaharova a numit înghețarea activelor de stat rusești drept o violare a legilor internaționale.

„Să nu uităm activele țărilor occidentale, afacerile și cetățenii care se află pe teritoriul țării noastre”, a mai spus Maria Zaharova.

Dacă Occidentul nu respectă principiile democrației, o economie deschisă, proprietatea privată și independența judiciară, atunci „vom lua act de acest lucru și vom acționa în consecință”, a adăugat Maria Zaharova.

Zeci de companii internaționale, printre care gigantul petrolier British Petroleum, producătorul de mașini Renault, lanțul fast-food McDonald's și-au oprit activitățile în Rusia după ce a început războiul din Ucraina.

Parlamentarii ruși au aprobat în luna mai o lege care va permite guvernului să naționalizeze ative ale companiilor occidentale care părăsesc țara, însă legea nu este încă în vigoare.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri