Nancy Pelosi: China nu poate împiedica alți lideri ai lumii să meargă în Taiwan

Data actualizării: Data publicării:
Nancy Pelosi în timpul vizitei în Taiwan.
Nancy Pelosi în timpul vizitei în Taiwan. Foto: Profimedia Images

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, spune că Beijingul nu poate împiedica liderii lumii să meargă în Taiwan. Declarația a fost făcută după vizita sa la Taipei, care a stârnit reacţii furioase din partea Chinei, relatează The Guardian.

Într-un comunicat de presă are a rezumat vizita ei în Taiwan, Pelosi și-a exprimat admirația pentru democrația din insulă și a criticat Partidul Comunist din China pentru boicotarea Taiwanului pe scena mondială.

„Din păcate, Taiwanul a fost împiedicat să participe la reuniunile globale, cel mai recent la Organizația Mondială a Sănătății, din cauza obiecțiilor Partidului Comunist Chinez”, a spus Pelosi în comunicat.

Citește și: De ce îi e frică Chinei de Pelosi. Mizele crizei din strâmtoarea Taiwan-microcipurile. Sunt folosite și pentru F-35 și rachete Javelin

„Deși poate împiedica Taiwanul să-și trimită liderii la forumuri globale, nu poate împiedica liderii globali - sau pe oricine - să călătorească în Taiwan pentru a-și arăta respectul pentru democrația sa înfloritoare, pentru a evidenția numeroasele sale succese și pentru a ne reafirma angajamentul de a colabora în continuare”, a spus Pelosi.

Vizita lui Pelosi a generat multe condamnări din partea Beijingului și a stârnit temeri că va izbucni o nouă criză în strâmtoarea Taiwan. China a amenințat cu „consecințe” și a anunțat pentru joi exerciții militare de amploare în apele din jurul insulei pentru a-și arăta nemulțumirea. Taiwanul a spus că, înainte ca exercițiul să înceapă, 27 de avioane de război chineze au intrat în zona de apărare aeriană a insulei.

La o conferință de presă, Pelosi a pus sub semnul întrebării motivațiile președintelui chinez, Xi Jinping, când a fost întrebată despre reacția fermă a acestuia la vizita ei.

Este foarte important ca mesajul să fie clar. [SUA] sunt angajate în securitatea Taiwanului... dar este vorba despre valorile noastre comune ale democrației și libertății și despre modul în care Taiwanul a fost un exemplu pentru lume... Dacă există nesiguranțe ale președintelui Chinei legate de propria sa situație politică, nu stiu”, a spus Pelosi.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri