Nancy Pelosi se retrage de la șefia democraților din Camera Reprezentanților după aproape 20 de ani

Data publicării:
Nancy Pelosi
Nancy Pelosi se retrage de la șefia democraților de la Camera Reprezentanților după aproape 20 de ani. Foto: Profimedia Images

Nancy Pelosi, actuala președintă a Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite, anunță că se va retrage de la conducerea grupului parlamentar democrat din camera inferioară la sfârșitul sesiunii parlamentare, relatează BBC.

În vârstă de 82 de ani, Pelosi este unul dintre cei mai influenți și mai puternici politicieni democrați din Congres și prima femeie care a devenit președinta camerei inferioare.

Pelosi nu se va retrage, însă, și din politică și va rămâne să-i reprezinte pe alegătorii din circumscripția sa din statul California. Ea a câștigat un nou mandat de reprezentantă la alegerile intermediare de săptămâna trecută. Noul mandat începe în ianuarie 2023 și durează doi ani, până în ianuarie 2025.

Anunțul lui Pelosi vine în condițiile în care republicanii au reușit să câștige la limită majoritatea în Camera Reprezentanților după mai multe zile de emoții în care aceștia s-au temut, după pierderea Senatului, că ar putea să rămână și fără o majoritate la Cameră. Totuși, majoritatea de care vor dispune va fi una foarte mică, în ciuda speranțelor lor la „un val roșu” și la o victorie categorică în alegeri.

Succesorul lui Pelosi la președinția Camerei va fi, cel mai probabil, republicanul Kevin McCarthy.

Pelosi i-a condus pe democrații de la Cameră vreme de aproape două decenii, începând din 2003, și a fost președintă a Camerei pe parcursul a două mandate, prima oară între 2007 și 2011, de la sfârșitul președinției lui George W. Bush și până la mijlocul primului mandat al lui Barack Obama.

La alegerile intermediare din 2010, democrații au suferit o înfrângere catastrofală, iar Pelosi a pierdut conducerea Camerei în ianuarie 2011. Între 2011 și 2019, ea a condus minoritatea democrată de la Cameră, revenind la șefia acesteia în 2019, după o victorie a democraților în alegerile intermediare din 2018, în mandatul prezidențial al lui Donald Trump.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri