NATO cere talibanilor să permită plecarea tuturor celor care vor să părăsească Afganistanul. Vor fi trimise mai multe avioane

Data publicării:
Jens Stoltenberg gesticulează
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: Profimedia Images

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut marți talibanilor să faciliteze plecarea tuturor celor care vor să părăsească Afganistanul. El a anunțat că alianța va trimite mai multe avioane pentru evacuarea celor care vor să plece din Kabul, relatează Reuters.

Anunțul vine în condițiile în care zborurile de evacuare au fost reluate pe aeroportul din Kabul și mii de oameni încearcă să părăsească Afganistanul.

Pe de altă parte, Stoltenberg, a criticat „eşecul autorităţilor afgane” în a rezista în fața talibanilor şi a împiedica preluarea puterii de către aceştia la Kabul, iar pe de altă parte a apărat angajamentul trupelor Alianţei în Afganistan, potrivit Agerpres.

Forţele NATO „au luptat cu curaj” în Afganistan, „dar nu au reuşit să securizeze ţara”, pentru că „în cele din urmă, autorităţile politice afgane au eşuat în a opune rezistenţă talibanilor şi a ajunge la o soluţie paşnică (...) Eşecul autorităţilor afgane este acela care a dus la ceea ce vedem astăzi”, a mai spus el în cadrul unei conferinţe de presă.

Stoltenberg a mai spus că terorismul internaţional reprezintă o ameninţare odată cu revenirea la putere a talibanilor în Afganistan şi a precizat că NATO „trebuie să rămână vigilentă în prima linie a luptei”.

El a adăugat că prăbuşirea armatei afgane în faţa avansului talibanilor a fost o surpriză şi că trebuie învăţate lecţii din acest lucru, dar a precizat că principala preocupare trebuie să fie astăzi scoaterea oamenilor vulnerabili din ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri