NATO începe procesul de retragere a trupelor din Afganistan. Peste 600 de militari români vor reveni în țară în următoarele luni

Data actualizării: Data publicării:
militar aflat in afganistan
Oficialii NATO au decis ca toți militarii din Afganistan să fie retrași până pe 11 septembrie. Foto: Facebook/MApN

Demararea procesului de retragere a trupelor NATO din Afganistan va începe la 1 mai 2021, după ce alianţa care grupează 30 de state a fost de acord cu această decizie, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor apărării şi de externe, care a avut loc miercuri seara. Oficialii au decis ca toți militarii din Afganistan să fie retrași până pe 11 septembrie. Procedura va fi demarată în două săptămani și se va desfășura pe etape.

Decizia de retragere a trupelor a fost propusă de președintele Statelor Uunite ale Americii, Joe Biden. Data de 11 septembrie este una simbolică. În 2001 au avut loc atentatele în care au fost distruse turnurile gemene, iar Statele Unite au trimis atunci primele trupe în Afganistan. 

Peste 600 de militari români din Afganistan vor reveni în țară în următoarele luni

În Afganistan sunt 670 de militari români care vor reveni în țară în următoarele luni. 27 și-au pierdut viața în cei 20 de ani de război.

Ministrul român al Apărării, Nicolae Ciucă, a precizat că România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii din Afganistan.

"Am participat astazi la reuniunea extraordinară comună a miniștrilor de externe și miniștrilor apărării din statele membre NATO, organizată în format videoconferință. Reuniunea a avut loc în contextul finalizării analizei administrației SUA cu privire la Afganistan și a deciziei de retragere a forţelor americane până la 11 septembrie 2021.

Am apreciat maniera de raportare a SUA la ansamblul problematicii situației din Afganistan, atât din perspectiva dialogului și coordonării cu Aliații, cât și în ceea ce privește impulsionarea negocierilor și procesului de pace intra-afgan.

Pe timpul discuțiilor, am evidențiat angajamentul de lungă durată al României pentru stabilitatea și securitatea Afganistanului și am subliniat importanţa focalizării atenției asupra aplicării măsurilor consistente de asigurare a protecței forțelor NATO din Afganistan în perioada următoare, concomitent cu o abordare coordonată privind retragerea trupelor.

Pe acest fond, urmare discuțiilor aliate, miniștrii afacerilor externe și ai apărării aliați am adoptat o Declarație comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care a fost decisă demararea procesului de retragere a forțelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021. Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi în prezent, România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii.

În contextul discuțiilor, a fost abordată și situația de securitate recent creată în Vecinătatea Estică. Miniștrii de externe și ai apărării din statele membre NATO am exprimat îngrijorarea privind evoluțiile recente și creșterea semnificativă a prezenței trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei", a precizat Ciucă.

Joe Biden a anunțat că trupele americane vor fi retrase din Afganistan până pe 11 septembrie 2021

Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat că trupele americane vor fi retrase din Afganistan până pe 11 septembrie 2021, la aproape 20 de ani de la intervenţia militară americană declanşată ca reacţie la atentatele din New York şi Washington.

"A venit momentul să încheiem prezenţa militară americană în Afganistan. A venit momentul să aducem trupele acasă. Vom începe retragerea pe 1 mai, în coordonare deplină cu partenerii şi aliaţii noştri. Le sunt recunoscător profund aliaţilor care au fost alături de noi. Ne vom retrage înainte de împlinirea a 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie", a declarat Biden.

"Nu vom efecua o retragere în grabă. Vom face acest lucru în mod responsabil, deliberat şi în siguranţă. Retragerea se va desfăşura în deplină coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri, care acum au mai multe trupe în Afganistan decât avem noi. Talibanii ştiu că dacă ne vor ataca ne vom apăra, atât noi, cât şi partenerii, cu toate capacităţile de care dispunem", a subliniat preşedintele SUA.

"Nu putem continua ciclul prelungirii prezenţei noastre militare în Afganistan în speranţa că vom crea condiţii ideale pentru retragere şi aşteptând rezultate diferite. Sunt al patrulea preşedinte american care gestionează prezenţa militară în Afganistan. Doi republicani şi doi democraţi. Nu vreau să transfer această responsabilitate celui de-al cincilea preşedinte. A venit momentul să încheiem cel mai lung război al Americii. Este momentul ca trupele americane să revină acasă", a precizat Joe Biden, subliniind că Statele Unite vor continua să ofere consultanţă serviciilor de securitate afgane şi vor menţine vigilenţa pentru a evita amplificarea terorismului.

"Am mers în Afganistan din cauza atacului înspăimântător produs acum 20 de ani. Acest lucru nu poate explica de ce ar trebui să rămânem acolo în 2021. Ne-am atins obiectivele, Osama ben Laden este mort, iar reţeaua Al-Qaida a fost destructurată. Mai degrabă decât să revenim la război cu talibanii, trebuie să ne concentrăm pe provocările care vor determina poziţionarea noastră acum şi în anii următori", a argumentat preşedintele SUA.

Trupele Alianţei Nord-Atlantice care participă la misiunea din Afganistan vor fi retrase în acelaşi timp cu cele din Statele Unite, în septembrie 2021, a anunţat, la rândul său, secretarul de Stat american, Antony Blinken.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri