Video Exclusiv NATO: Sunt în curs de derulare încercări de destabilizare în R. Moldova, anticipăm acțiuni de provocare, sub steag fals

Data publicării:
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Foto: Profimedia Images

NATO anticipează acțiuni de provocare, acțiuni sub drapel fals în Republica Moldova, unde sunt deja în curs de derulare încercări de destabilizare, însă nu vede riscuri militare iminente pentru această țară. Este vorba mai degrabă de a crea dificultăți forțelor ucrainene din vestul Ucrainei, din zona Odesa, spune secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu pentru Digi24. 

Totuși, Alianța Nord-Atlantică rămâne extrem de atentă în ceea ce privește sprijinul pentru țările care sunt sub o astfel de presiune, cu atât mai mult cu cât conflictul din Ucraina riscă să fie unul de lungă durată, iar Kievul trebuie să fie sprijinit nu doar pentru a-și limita pierderile, ci pentru a câștiga acest război, a explicat Mircea Geoană. Pe de altă parte, în ciuda retoricii tot mai insistente care vine dinspre Moscova, NATO nu are elemente care să indice că Rusia ar avea de gând să recurgă la arma nucleară. Un astfel de discurs este destinat să pună presiune psihologică asupra Ucrainei și asupra democrațiilor occidentale, a arătat Mircea Geoană, vineri seară, la Digi24. 

Un semn de insolență

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Cum catalogați atacul de la Kiev din timpul vizitei secretarului general al ONU?

Mircea Geoană, adjunct al secretarului general al NATO: Este poate încă un exemplu, dacă mai aveam nevoie de exemple, pentru lipsa minimă de respect față de dreptul internațional pe care conducerea de la Kremlin o arată de la începutul războiului. Evident, nu suntem noi, de la NATO, în măsură să comentăm reacția pe care Antonio Guterres a avut-o la rândul său, dar este clar că este un semn de insolență, este un semn de lipsă de respect pentru cel care conduce ONU și să nu uităm că Rusia face parte din Consiliul de Securitate al ONU, deci este, dacă vreți, un factor agravant în sine.  Este vorba de continuarea unui război care produce în continuare nenumărate pagube și vieți omenești, este o lipsă de minimă decență inclusiv în timpul unui război. Condamnăm în modul cel mai ferm continuarea acestui război de către Federația Rusă.

De ce va fi un conflict de durată în Ucraina

- Într-un interviu pentru BBC ați declarat că războiul ar putea dura ani, că trebuie să ne pregătim pentru un conflict de durată. Dacă puteți să ne explicați.

- Intrăm deja, suntem, cred, în a 65-a zi a acestui război - deja peste două luni de zile - în care am văzut foarte multe elemente ale primei etape a războiului și iată acum a doua etapă a războiului. Noi anticipăm continuarea unei rezistențe și, de ce nu, a unei victorii ucrainiene împotriva forțelor rusești în Ucraina. Suntem încurajați de modul impecabil în care aliații din NATO și partenerii  NATO din întreaga lume susțin Ucraina în această perioadă. Dar și Federația Rusă își recuperează forțele. Sunt din nou într-o zonă mai apropiată de doctrina militară clasică a Federației Ruse -  bombardamente masive, lovituri în profunzime și încercarea de a destabiliza logistica și sistemul de comandă și control al forțelor ucrainene. Situația de pe teren este în continuare complexă și de aceea anticipăm că acest război va continua. Să sperăm că se termină mai repede. Noi nu prorocim un război lung pe ani de zile, ne uităm și la varianta în care un război se poate
termina mai repede - să sperăm că mai repede -, dar cum vedem lucrurile pe teren și cu forțele de ambele părți, probabil vom avea un conflict de mai lungă durată.

Moldova și Georgia, țări sub presiune

- Date fiind evenimentele din Transnistria, credeți că rămâne acest pericol, ca acest conflict să treacă dincolo de Ucraina?

- Nu vedem riscuri militare iminente la adresa Republicii Moldova sau a Georgiei - o altă țară sub intensă presiune din partea Federației Ruse. În schimb, anticipăm acțiuni de provocare, acțiuni sub drapel fals, nu atât de mult pentru a crea dificultăți Republicii Moldova, cât pentru a crea dificultăți forțelor ucrainene din vestul Ucrainei, din zona Odesa. De aceea suntem extrem de atenți în sprijinul nostru și pentru țările care sunt sub o astfel de presiune, dar repet, la adresa Republicii Moldova nu vedem în acest moment riscuri iminente de natură militară. Încercări de destabilizare, în schimb, putem să spunem că ele sunt în derulare.

Acuzele Moscovei la adresa NATO, un mesaj pentru publicul rus

- La Moscova propaganda împinge un narativ în ultimele două săptămâni și anume că de fapt Rusia nu se luptă cu ucrainienii în Ucraina, ci e în război cu NATO, se vorbește despre al Treilea Război Mondial, care s-ar putea termina numai cu o lovitură nucleară. Care este răspunsul NATO?

- Pe de o parte, noi asistăm la un narativ care nu este nou, inventarea unui inamic exterior face parte din manualul de propagandă pe care comuniștii și succesorii comuniștilor - în cazul de față regimul de la Moscova - îl folosesc în mod constant. Mama Rusia este sub asaltul Occidentului - acesta este narativul, evident fals, pe care conducerea de la Kremlin îl propagă de mulți ani de zile. Adevărul adevărat îl știm cu toții: o țară mare și importantă ca Federația Rusă se năpustește asupra unui vecin, Ucraina. Războiul este declanșat de Rusia împotriva unei țări inocente care nu face altceva decât să își apere independența, suveranitatea și demnitatea - asta fac ucranienii. Deci, în mod clar respingem astfel de acuzații. NATO nu are nimic de-a face cu ceea ce înseamnă acest dușman inventat. Să nu uităm că în 1997, înainte de extinderea NATO, noi am semnat cu Federația Rusă un Act fondator NATO - Federația Rusă. Noi ne-am obligat să nu punem prezență militară pe flancul estic și ne-am ținut de cuvânt, deci cei care provoacă război, care ocupă vecinii și care provoacă dezechilibrul strategic în Europa este Federația Rusă și de aceea respingem la modul cel mai categoric acest narativ și această manieră de a-și îndoctrina propria populație. Credem că în principal mesajul este pentru publicul din Rusia, care este ținut sub lacăt informațional, care este într-un fel bombardat de această propagandă de la Kremlin și care întotdeauna are nevoie de un dușman exterior. Dacă spui despre președintele Zelenski, evreu de origine, că este nazist și dacă spui despre NATO că este un element agresiv este parte din aceeași poveste mincinoasă pe care Rusia o propagă de mulți ani de zile și acum, încolțiți, în dificultate, după mai bine de două luni de zile de război care nu le-a adus succesul scontat, amplifică retorica și încearcă să găsească scuze și acuze la adresa Occidentului democrat.

Una din cele mai masive erori de calcul strategic din istoria Rusiei

- Președintele Joe Biden spune că obiectivul acum este ca Rusia să fie atât de slăbită, încât să nu mai poată fi niciodată capabilă să pornească un război ca cel pe care l-a început în Ucraina. Ce credeți despre acest obiectiv?

- Am observat faptul că președintele Biden a cerut Congresului american un pachet financiar extrem de masiv, de peste 33 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina militar, dar și financiar, dar și pentru reconstrucție. Până în acest moment țările din NATO și partenerii noștri au investit 8 miliarde de dolari. Ceea ce vrem să spunem este că noi vom continua să susținem Ucraina în lupta dreaptă pe care o au și cred că ucranienii au tot dreptul și cred că și-au câștigat dreptul prin luptă, prin eroism, prin sacrificiu să fie susținuți pentru a câștiga acest război. Nu pot spune cât de slăbită va ieși Federația Rusă, dar pot să spun că din punct de vedere forță economică, reputație internațională și credibilitate cred că în cartea de istorie a Rusiei, peste ani și ani, când vor scăpa de acest tip de propagandă, decizia de a începe războiul cu Ucraina va fi - în toată istoria Rusiei probabil - considerat una din cele mai masive erori de calcul strategic din istoria
recentă a Federației Ruse.

Ucraina poate câștiga războiul cu sprijin NATO

- Secretarul general Stoltenberg spune că aliații se pregătesc să ofere sprijin Ucrainei pe o perioadă lungă de timp și să o ajute să treacă de la echipamentele sovietice la arme moderne, la standarde NATO. Ce înseamnă asta?

- Noi am pregătit armata ucraineană din 2014, după ocuparea ilegală a Crimeei, când Ucraina și-a trecut în Constituție dorința de adera la NATO și la Uniunea Europeană și am pregătit armata ucranineană și iată că am făcut-o foarte bine. Nu vreau sub nicio formă să spun că eroismul și bravura armatei ucrainiene reprezintă altceva decât un factor de succes excepțional, dar sprijinul nostru în a transforma armata ucraniană într-o armată de tip NATO în fața unei armate de tip postsovietic - Rusia are astăzi o armată de tip postsovietic, Ucraina ar o armată de tip NATO și este într-un fel firesc, în această etapă decisivă a războiului început de Rusia împotriva Ucrainei, să ajutăm Ucraina să aibă elemente de superioritate, inclusiv de natură echipamente militare, iar echipamentele occidentale pe care noi vrem să le furnizăm să le aducă acest avantaj care să permită Ucrainei să câștige acest război. Aceasta este de fapt politica pe care o adoptăm: ne ocupăm și de pregătirea, de antrenarea ucrainenilor pentru a lucra cu astfel de echipamente noi - ei evident erau obișnuiți cu echipamente de natură sovietică, din era sovietică și postsovietică - deci vom asigura echipamente moderne, occidentale, astfel încât Ucraina va avea ca doctrină militară, ca mod de comandă și control, ca filosofie de organizare a armatei - care deja este de tip NATO - și
echipamente de tip NATO făcând o armată și mai performantă, capabilă să câștige, și cred că înțelegem cu toții în lumea liberă, inclusiv în România, că Ucraina trebuie să fie sprijinită pentru a câștiga acest război, nu doar pentru a-și limita pierderile în acest război.

Cât de mare e pericolul nuclear?

- Vizibil deranjați de întâlnirea de la Ramstein, oamenii lui Putin amenință din nou apăsat cu arma nucleară - că e vorba despre arma de distrugere a planetei sau că e vorba despre lovituri
nucleare tactice pe care Putin însuși spune că le au doar rușii. În evaluarea dumneavoastră e retorică, vor doar să ne facă să ne fie frică sau au de gând să folosească arma nucleară?

- Acest tip de retorică este totalmente inacceptabil, este o retorică iresponsabilă. O mare putere nucleară cum este Federația Rusă și cum era Uniunea Sovietică până acum câteva decenii, odată ce este o putere nucleară de un astfel de calibru, cu acea forță, cu acea putere distructivă vine și responsabilitate. Noi nu vedem elemente de natură militară care să indice folosirea unor astfel de armamente, de tipuri de armamente, dar constatăm cu îngrijorare faptul că retorica cu privire la acest lucru se amplifică, iar în estimarea noastră este un element mai degrabă de presiune psihologică atât asupra Ucrainei, cât și asupra populațiilor din țările NATO și din țările democratice. Nu vedem un disc iminent de utilizare a unor astfel de arme, dar pentru numele lui Dumnezeu, dacă Hrușciov în 1962, la criza rachetelor din Cuba, au știut să dezescaladeze și să fie responsabili, Uniunea Sovietică a lui Hrușciov, avem așteptarea de la o putere nucleară de astăzi să aibă același tip de responsabilitate și să fie extrem de precauți în utilizarea unor astfel de elemente de amenințare publică, dar repet, nu vedem o intenție de a le și folosi. Însă în sine utilizarea acestei retorici este contraproductivă, este iresponsabilă și trebuie să înceteze neîntârziat.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate