NATO va face poliţie aeriană în Bulgaria cu avioane Eurofighter şi F-35

Data actualizării: Data publicării:
LONDON, ENGLAND - JULY 10: In this handout image provided by the Ministry of Defence, an Royal Air Force F-35 Lightning from 617 Sqn taking off from RAF Marham to join the RAF100 centenary flypast over Buckingham Palace during RAF 100 celebrations on July 10, 2018 in London, England. A centenary parade and a flypast of up to 100 aircraft over Buckingham Palace takes place today to mark the Royal Air Forces' 100th birthday. (Photo by Ministry of Defence via Getty Images)
Avion F-35. Foto: Getty Images

Spania şi Olanda (Ţările de Jos) şi-au preluat sâmbătă misiunile de supraveghere aeriană în Bulgaria, pe fondul creşterii tensiunilor regionale şi a temerilor aliaţilor occidentali legate de o eventuală invazie militară rusă în Ucraina. Spania va trimite între 5-7 avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon, iar Olanda două aparate F-35, în cadrul unei misiuni de poliţie aeriană la Marea Neagră, transmite dpa.

Ministrul apărării bulgar Stefan Ianev a explicat că rotaţia forţelor spaniole este avută în vedere pentru luni, iar cea a forţelor armate olandeze este planificată pentru aprilie-mai.

„Este vorba despre o rotaţie de cinci până la şapte avioane, în primul caz, şi două avioane, în celălalt caz, întrucât acestea sunt avioane din a patra şi a cincea generaţie, pe care Bulgaria nu le are. Contingentul spaniol va participa cu avioane Eurofighter Typhoon, iar contingentul olandez va zbura cu F-35. Întrucât Bulgaria nu dispune de acest tip de echipamente şi capacităţi, solidaritatea ţărilor NATO conduce la utilizarea de capacităţi comune, acolo unde este posibil şi în concordanţă cu dorinţele şi deciziile ţărilor respective”, a menţionat ministrul apărării bulgar, citat de Agerpres.

 În acelaşi timp, preşedintele bulgar Rumen Radev a descris insistenţa Moscovei cu privire la o retragere a trupelor NATO din Bulgaria drept „inacceptabilă şi fără sens”. De asemenea, Bulgaria are un acord cu SUA pentru a primi într-o bază de antrenament 2.500 de soldaţi, cu un maxim de 5.000 în perioadele de rotaţie a personalului.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri