Nava umanitară „Open Arms”, care salva refugiați din Marea Mediterană, a fost eliberată de Italia după două luni într-un port sicilian

Data publicării:
Vasul de salvare Proactiva Open Arms
Foto: Profimedia Images

Ambarcațiunea umanitară care efectua misiuni de salvare a migranților din Marea Mediterană și care fusese blocată într-un port sicilian de autoritățile italiene în luna aprilie, a primit permisiunea de a pleca din nou pe mare. Italia a blocat, atunci, nava pe motiv că nu ar fi corespuns normelor de securitate.

„Open Arms este în sfârşit liberă”, a salutat organizaţia neguvernamentală cu acelaşi nume într-un comunicat, precizând că nava se va întoarce în Spania pentru mentenanţă înainte de a-şi relua misiunile de salvare a migranţilor în Mediterana, conform Agerpres.

Vasul fusese blocat la chei în portul sicilian Pozzallo în 17 aprilie, în urma unei inspecţii efectuate de paza de coastă italiană care îl declarase ca necorespunzând regulilor de navigaţie.

În comunicatul său, organizația spaniolă susține că nu era vorba decât de „nereguli tehnice minore, care au fost remediate rapid de echipaj”. „Autorităţile competente au refuzat timp de săptămâni să inspecteze din nou nava pentru a verifica”, potrivit Open Arms.

Organizaţii neguvernamentale acuză cu regularitate Italia de imobilizarea navelor umanitare. Open Arms a criticat vineri „o strategie pentru a împiedica activitatea umanitară de salvare pe mare”.

Nave de salvare ale organizaţiilor neguvernamentale prezente în Mediterana au fost inspectate de zece ori din mai 2020 şi blocate de opt ori, comparativ cu opt inspecţii şi o imobilizare între august 2019 şi februarie 2020, potrivit Open Arms.

De la începutul anului, 691 de migranţi au murit încercând să traverseze marea între Africa de Nord şi Italia sau Malta, faţă de 239 în aceeaşi perioadă din 2020, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri