Navalnîi înființează o nouă organizaţie internaţională anticorupție alături de Guy Verhofstadt, Anne Applebaum și Francis Fukuyama

Data actualizării: Data publicării:
Alexei Navalnîi la ședința de judecată prin videoconferință
„Acesta este un război stupid pe care Putin al vostru l-a declanșat”, a declarat lunile trecute Navalnîi, rerefindu-se la războiul pornit de Rusia în Ucraina pe 24 februarie. Foto: Profimedia Images

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a lansat luni o organizaţie internaţională anticorupţie, informează Reuters.

Potrivit canalului lui Navalnîi pe reţeaua Telegram, unde mesajele sale sunt postate prin intermediul avocaţilor care au acces la el, din consiliul noii organizaţii vor face parte fostul premier belgian Guy Verhofstadt, politologul Francis Fukuyama, jurnalista Anne Applebaum, laureată a premiului Pulitzer, precum şi soţia disidentului, Iulia Navalnîia.

Noua Fundaţie internaţională anticorupţie va fi complet transparentă şi clară" şi primele sale resurse le vor constitui cei 50.000 de euro primiţi odată cu Premiul Saharov pentru libertatea de gândire decernat anul trecut lui Navalnîi de Parlamentul European, transmite Agerpres.

Ca întotdeauna, contăm pe ajutorul şi sprijinul dumneavoastră şi promitem că vom face treabă bună, a fost citat Navalnîi în social media.

În iunie 2021, o instanţă rusă a scos în afara legii birourile reţelei regionale a lui Navalnîi şi Fundaţia Anticorupţie a acestuia, ambele considerate în prezent ca extremiste şi nedorite de către autorităţile ruse. Colaboratorii de prim-rang şi organizatorii au fost fie încarceraţi, fie forţaţi să părăsească ţara.

Citește și: Navalnîi cere liderilor occidentali și Facebook să „zdrobească propaganda lui Putin”

Navalnîi, cel mai important lider al opoziţiei din Rusia din ultimul deceniu, a fost încarcerat pentru doi ani şi jumătate pe motiv că ar fi încălcat termenii eliberării condiţionate în februarie 2021 după ce s-a întors din Germania, unde s-a restabilit în urma otrăvirii cu un agent neurotoxic despre care susţine că a fost comandată de Kremlin.

Pe 24 martie, Navalnîi a fost condamnat la încă nouă ani de închisoare pentru fraudă şi sfidarea unui tribunal. Liderul opoziţiei susţine că acuzaţiile împotriva lui sunt fabricate şi menite să împiedice realizarea ambiţiilor sale politice.

La jumătatea lunii trecute, o instanță de judecată din Rusiaa ordonat ca Navalnîi, care a caracterizat campania militară a Rusiei din Ucraina drept "prostească", să fie transferat într-o închisoare de maximă securitate, unde drepturile la vizitare şi de corespondenţă sunt reduse.

Citește și: Aleksei Navalnîi: Vladimir Putin folosește războiul pentru a acoperi corupția

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri