Navele Germaniei naziste scufundate în Dunăre la granița României cu Serbia au ieșit la suprafață din cauza secetei

Data actualizării: Data publicării:
Epava unei nave din flotila Germaniei naziste de pe Dunăre
Epavele fac parte din sutele de nave scunfundate în mod deliberat de forțele naziste în apele Dunării în 1944 în timp ce se retrăgeau din calea armatei sovietice. Captură foto: Twitter / @khalediskef

Cea mai gravă secetă din ultimii ani prin care trece acum Europa a dus la scăderea nivelului apei din Dunăre la una dintre cele mai reduse valori din ultimul secol și a expus epavele a zeci de nave pline cu muniție neexplodată ale armatei Germaniei naziste care au fost scufundate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în apropiere de portul sârbesc Prahovo, scrie CNN.

Ele fac parte din sutele de nave scunfundate în mod deliberat de forțele naziste în apele Dunării în 1944 în timp ce se retrăgeau din calea armatei sovietice. Epavele reprezintă o problemă pentru traficul fluvial, în special atunci când nivelul apei este scăzut.

Seceta de anul acesta, alimentată de încălzirea globală, a scos la suprafață peste 20 de epave în estul Serbiei, iar multe dintre ele sunt încărcate cu tone de muniție și explozive care ar putea pune în pericol transportul pe Dunăre.

Epavele reprezintă o problemă pentru traficul fluvial, în special atunci când nivelul apei este scăzut. Captură foto: Twitter / @khalediskef
Epavele reprezintă o problemă pentru traficul fluvial, în special atunci când nivelul apei este scăzut. Captură foto: Twitter / @khalediskef

„Flotila germană a lăsat în urmă un dezastru ecologic care ne pune în pericol pe noi, oamenii din Prahovo”, a spus Velimir Trajilovic, un pensionar de 74 de ani din localitate care a scris o carte despre vasele germane.

Muncitorii din industria pescuitului sunt și ei expuși riscului, inclusiv românii de pe partea cealaltă a Dunării.

Seceta scoate la suprafață epave, bombe și schelete ascunse în butoaie 

Luni de zile de secetă și de temperaturi care au bătut toate recordurile au încurcat traficul fluvial pe numeroase artere vitale din mai multe regiuni din Europa, inclusiv în Germania, Italia și Franța.

În Italia, s-a descoperit o bombă neexplodată de 450 de kilograme din Al Doilea Război Mondial după ce apele fluviului Pad s-au retras din cauza căldurii extreme, iar, în SUA, nivelul scăzut al apei din cel mai mare lac de acumulare din țară a dus la niște descoperiri macabre, precum schelete de om îndesate în butoaie și cadavre ale unor oameni care au fost împușcați.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Autoritățile din Serbia au apelat la operațiunile de dragare a Dunării pentru a păstra căile de navigație deschise. În Prahovo, unele din aceste epave au micșorat secțiunea navigabilă a Dunării chiar și cu 80 de metri (de la 180 la 100).

Împrăștiate de-a lungul fundului Dunării, pe unele din epave încă se mai văd turelele, puntea de comandă, catargele rupte și carenele răsucite, în timp ce altele zac îngropate parțial sub bancurile de nisip.

Guvernul de la Belgrad a aprobat o operațiune de îndepărtare a epavelor și a muniției și explozivelor care va costa în jur de 29 de milioane de euro.

Tot în această perioadă, scăderea cotelor Dunării a scos la iveală părţi importante ale sitului arheologic Noviodunum, din oraşul Isaccea, una dintre cele mai importante cetăţi de la Dunăre din antichitate.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri