"Ne-au făcut părtaşi la crimă"! Foştii diplomaţi iranieni critică actualul guvern pentru sprijinirea Rusiei

Data publicării:
Proteste-Iran
Protestele foștilor diplomați față de politica actualului guvern se adaugă celor ale diasporei iraniene. Foto: Profimedia Images

Mai mulți foști diplomați din Iran critică deschis guvernul de la Teheran pentru că a furnizat Rusiei dronele folosite în războiul din Ucraina, dar şi pentru că a compromis acordul nuclear şi a dus ţara în izolare prin reprimarea violentă a protestelor din ultimele luni, informează The Guardian.

Cele mai aspre critici au venit din partea lui Seyyid Mohammad Sadr, fostul şef al corpului diplomatic iranian în Europa, care este încă membru al grupului de consilieri ai liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Într-un interviu pentru publicaţia indiană Etemaad, care are o circulaţie largă în ţările islamice, acesta a acuzat faptul că Iranul şi-a abandonat politica de neutralitate în privinţa războiului din Ucraina şi este acum expus acuzaţiilor americane de crime de război prin furnizarea de drone pe care Rusia le foloseşte împotriva ucrainenilor.

Rusia a dat o "lovitură fatală" Iranului, atacând Ucraina, a spus Sadr. Rusia s-a pus acum într-o situaţie în care se confruntă cu toată Europa, şi "ne-a făcut părtaşi la crimă", a adăugat acesta.

Sadr a criticat şi negocierile care au dus la eşecul unui acrod nuclear, care va avea drept consecinţe înrăutăţirea situaţiei economice din Iran.

"Potrivit statisticilor oficiale, cel puţin 30 la sută din populaţie trăieşte acum sub pragul sărăciei, carnea şi fructele au devenit produse greu de achiziţionat, iar şomajul şi inflaţia sunt în creştere. Din păcate, unii oameni nu cunosc condiţiile în care trăieşte populaţia şi au ochii închişi când vine vorba de realităţile sociale", a acuzat acesta.

Sadr a adăugat că Iranul este tot mai izolat din cauza execuţiilor protestatarilor şi că această practică va duce la expulzarea a tot mai multor ambasadori din statele UE.

La rândul său, Hamid Aboutalebi, un fost diplomat în UE şi consiler al fostului preşedinte, Hassan Rouhani, a scris pe Twitter că "politica externă a Iranului a fost captuară de extremişti".

Aceeaşi opinie a fost exprimată şi de Nosratollah Tajik, fost ambasador în Iordania, care a spus că o "mică elită" a dus Iranul într-o zonă periculoasă prin alianţa cu Rusia împotriva Ucrainei.

"Dacă devenim un actor în războiul dintre Rusia şi Ucraina, economia Iranului se va prăbuși, nemulțumirile populației se vor accentua, iar actualul guvern nu va mai avea autoritatea de a rezolva problemele politice, sociale și economice", a declarat acesta.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, şi-a arătat sprijinul pentru Moscova, afirmând că "dacă Rusia nu trimitea armata în Ucraina, atunci ar fi fost atacată de NATO".

Ministrul de Externe al Iranului a negat iniţial că regimul de la Teheran a furnizat drone Rusiei, dar a admis ulterior că un număr mic de astfel de aparate au ajuns la Moscova, dar nu pentru a fi folosite în Ucraina.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri