Nehammer și Rutte s-au întâlnit la Viena și au discutat despre Schengen: „Suntem uniți în obiecția noastră față de extindere”

Data actualizării: Data publicării:
European Summit on, Among Other Things, Ukraine and the Energy Crisis, Brussels, Belgium - 20 Oct 2022
Karl Nehammer și Mark Rutte s-au întâlnit la Viena. Foto: Profimedia Images

Cancelarul austriac Karl Nehammer l-a primit joi la Viena pe premierul olandez Mark Rutte, pentru a discuta despre migrație. Întâlnirea avea loc în timp ce miniștrii de interne discutau la Stockholm la o reuniune informală a Consiliului JAI. Cei doi lideri europeni și-au reiterat poziția cu privire la Schengen: „Suntem uniți în obiecția noastră cu privire la extinderea spațiului Schengen”, a declarat Nehammer, potrivit Kronen Zeitung.

Olanda şi Austria doresc să ceară împreună soluţii în lupta împotriva migraţiei ilegale în cadrul summitului extraordinar al UE programat la începutul lunii viitoare. Nehammer a spus că este important faptul că are loc această reuniune la vârf. „S-a aşteptat mult prea mult timp până să se întâmple asta”, a menţionat el. 

Mark Rutte a declarat că a constatat că „se formează un consens” în UE în legăturăc cu problema migrației ilegale, iar Nehammer a reiterat cererea de sprijin financiar al UE pentru Bulgaria și Grecia pentru protecția frontierelor externe.

Când s-a convenit asupra acordului UE-Turcia privind refugiaţii în 2016, a fost mai uşor, a declarat premierul olandez. Acum, a spus el, UE are o multitudine de probleme, inclusiv Schengen, Frontex, sistemul Dublin şi repatrierile. „Trebuie să ne întoarcem la regulile de la Dublin”, a cerut Rutte, altfel „Schengen nu va supravieţui”, a avertizat premierul olandez.

Austria şi Olanda s-au opus în decembrie aderării Bulgariei la Schengen, în timp ce în cazul României, numai Austria a obiectat, însă cele două ţări sunt tratate la pachet.

„Dacă dorim să păstrăm UE ca un refugiu sigur pentru refugiați, trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că cifrele sunt gestionabile”, a spus Rutte. „Este clar că sunt necesare mai multe măsuri pentru protejarea frontierei externe”, a spus premierul olandez.

Nehammer a acuzat Comisia Europeană, care nu vrea să finanțeze garduri, că are o „abordare ideologică”.

Specificațiile pentru protecția frontierelor externe ale UE includ și măsuri structurale. „Nu este corect dacă Bulgaria rămâne singură cu costurile”, spune Nehammer. De fapt, polițiștii de frontieră bulgari protejează și granițele Austriei și ale Olandei, a continuat acesta.

„Aceasta nu este o întrebare ideologică, ci o întrebare pragmatică”, a spus Nehammer. Trebuie să fii flexibil și creativ. De asemenea, este important să se finanțeze echipamente tehnice, personal și drone. 

„Este crucial ca țări precum Bulgaria și România să primească sprijin”, a mai spus cancelarul austriac.

Zilele trecute, în timpul unei vizite efectuate luni la graniţa bulgaro-turcă, Nehammer a cerut fonduri UE în valoare de două miliarde de euro pentru extinderea gardului de frontieră al Bulgariei, însă comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a respins solicitarea cancelarului Austriei.

„În bugetul Uniunii Europene nu sunt prevăzute fonduri pentru aşa ceva. Prin urmare, dacă dăm bani pentru ziduri şi garduri, nu mai rămân bani disponibili pentru alte lucruri”, a spus Ylva Johansson înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor de interne din statele UE la Stockholm.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...