Nepoata Ayatollahului Khamenei a fost arestată după ce a cerut guvernelor străine să întrerupă legăturile cu regimul iranian

Data actualizării: Data publicării:
Farideh Moradkhani
Farideh Moradkhani a fost arestată după ce a cerut guvernelor străine să întrerupă legăturile cu regimul iranian. FOTO: CNN

Nepoata liderului suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, o cunoscută activistă pentru drepturile omului, a fost arestată după ce a cerut guvernelor străine să întrerupă legăturile cu regimul iranian din cauza represiunii violente a protestelor declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini, scrie CNN. 

"O, oameni liberi, fiți alături de noi și spuneți-le guvernelor voastre să nu mai sprijine acest regim criminal și ucigaș de copii. Acest regim nu este loial niciunuia dintre principiile sale religioase și nu cunoaște nicio regulă, cu excepția forței și a menținerii puterii. Acum este momentul ca toate țările libere și democratice să își recheme reprezentanții din Iran ca gest simbolic și să expulzeze reprezentanții acestui regim brutal din țările lor", spunea Moradkhani în videoclip.  

Farideh Moradkhani a mai fost arestată de forțele iraniene și în 13 ianuarie, în timp ce mergea spre casă. După arestarea ei, securitatea iraniană i-a percheziționat locuința și i-a confiscat unele bunuri, potrivit organizațiilor pentru drepturile omului.

Revolta națională fără precedent s-a extins în peste 150 de orașe și 140 de universități din toate cele 31 de provincii ale Iranului, potrivit șeful Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Turk. Peste 14.000 de persoane, inclusiv copii, au fost arestate pentru legături cu derularea protestelor, potrivit Turk. El a spus că cel puțin 21 dintre cei arestați riscă în prezent pedeapsa cu moartea și șase au fost deja condamnați la moarte.

Răspunsul violent al forțelor de securitate iraniene față de protestatari a tensionat legăturile diplomatice dintre Teheran și liderii occidentali.

Sâmbătă, Ayatollahul Ali Khamenei a transmis un mesaj în care a lăudat forța paramilitară a țării Basij pentru rolul său în represiunea violentă împotriva protestatarilor care critică regimul. Într-o întâlnire la Teheran cu reprezentanți ai Basij, Khamenei a spus că mișcarea din Iran este "susținută de forțe străine" și i-a lăudat pe luptătorii care "protejează țara".

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri