Netanyahu îi amenință pe protestatarii care ies în stradă de luni în șir: „Nu vom accepta anarhia”

Data publicării:
Protestatari cu steaguri ale Israelului
Reforma justiției a scos oamenii în stradă în Israel. Foto: Profimedia Images

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat că „violenţa şi anarhia nu vor fi tolerate”, după ce protestele în masă împotriva controversatelor reforme judiciare ale guvernului său au intrat în a 11-a săptămână. „Nu vom accepta anarhia”, a spus Netanyahu în cadrul reuniunii săptămânale a cabinetului.

„Sunt cei care cer blocarea autostrăzilor, refuzul, sânge pe străzi şi atacarea unor oficiali. Nu vom accepta asta. Nu vom accepta violenţa - din orice parte”, a mai spus premierul israelian.

Sute de mii de israelieni au ieşit din nou în stradă, sâmbătă, pentru a protesta împotriva controversatelor reforme judiciare ale guvernului religios de dreapta, pe care criticii le denunţă ca fiind antidemocratice.

Presa estimează că aproximativ 250.000 de persoane au luat parte în a 11-a săptămână de proteste, fiind dintre cele mai mari din istoria Israelului.

De mai bine de două luni, mii de israelieni manifestă împotriva reformelor propuse de Benjamin Netanyahu, care ar permite Parlamentului să anuleze deciziile Curţii Supreme cu majoritate simplă. În plus, politicienii vor avea o influenţă sporită în numirea judecătorilor.

Situația este atât de tensionată din cauza legilor justiției ale lui Netanyahu încât președintele țării a avertizat cu privire la posibilitatea eruperii unui război civil.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri