NYT publică declarația compromițătoare făcută de prințul MBS cu un an înainte de uciderea lui Khashoggi

Data actualizării: Data publicării:
Jurnalistul Jamal Khashoggi și prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman

Dezvăluiri stânjenitoare pentru Riad au relansat dezbaterea cu privire la rolul prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman, supranumit „MBS”, în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, în momentul în care Donald Trump este somat din nou de Congresul american să desemneze şi să pedepasească vinovaţii, relatează AFP.

jamal-khashoggi
Jurnalistul Jamal Khashoggi, suprins pe o cameră de supraveghere în momentul în care intră în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Potrivit ziarului The New York Times (NYT), tânărul şi puternicul lider al regatului i-a spus în 2017 unui consilier apropiat - Turki Al-Dakhil - că va folosi „un glonţ” împotriva jurnalistului saudit, dacă nu se întoarce în Arabia Saudită şi nu-şi încetează criticile faţă de regim.

Această conversaţie, care datează din septembrie 2017, cu un an înainte de crimă, a fost interceptată de către serviciile americane de informaţii, dezvăluie cotidianul în ediţia de joi, citând oficiali americani şi străini.

La 2 octombrie, Jamal Khashoggi, care colabora la ziarul The Washington Post (WP) şi avea reşedinţă în Statele Unite, a fost ucis şi dezmembrat în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul de către un comando de agenţi saudiţi veniţi de la Riad.

La 10 octombrie, un grup de senatori americani - republicani şi democraţi - au activat o lege care-l obligă pe Donald Trump să spună Congresului - în termen de 120 de zile, care se încheie vineri - pe care cetăţeni străini îi consideră vinovaţi de acest asasinat şi să le impună, dacă este cazul, sancţiuni.

Întrebat despre această obligaţie legală, un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, Robert Palladino, a răspuns joi că Guvernul american a sancţionat deja, la jumătatea lui noiembrie, 17 oficiali saudiţi.

„Nu am să adaug nimic astăzi”, a declarat el, părând să minimalizeze acest termen-limită, dând totodată asigurări că vrea „să continue să coopereze cu Congresul”, căruia-i împărtăşeşte „indignarea”.

Însă, dintre cele 17 persoane sancţionate, niciun oficial de rang înalt nu a fost acuzat, în contextul în care Senatul american, controlat totuşi de republicanii preşedintelui, a adoptat prin consimţământ unanim o rezoluţie în care-l consideră pe prinţul moştenitor Mohammed bin Salman „responsabil” de această crimă.

Reacția administrației Trump în cazul Khashoggi

Administraţia Trump susţine că nu dispune de probe irefutabile ale implicării directe a liderului saudit, în pofida faptului că senatori, după ce au fost informaţi cu uşile închise în toamnă de concluziile CIA, au dat asigurări că au fost susţinuţi în acuzarea prinţului moştenitor.

Raportoarea Specială ONU cu privire la execuţii extrajudiciare a anunţat joi că deţine „probe” care arată că crima a fost „planificată şi comisă de reprezentanţi ai statului Arabiei Saudite”.

Riadul dezminte categoric orice responsabilitate a lui Mohammed bin Salman, iar administraţia Trump a subliniat că alianţa sa „strategică” cu Arabia saudită este, orice-ar fi, prioritară.

Într-o întâlnire, joi, la Washigton, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo şi ministrul de stat saudit însărcinat cu Afaceri Externe Adel al-Jubeir „au convenit asupra importanţei ca Arabia Saudită să-şi continue investigaţiile” în „mod transparent” pentru ca „toate persoanele implicate să dea socoteală”, potrivit Departamentului de Stat.

„Preşedintele Trump să clar mai multă greutate cuvântului unui dictator străin decât propriilor agenţii de informaţii”, a deplâns vicepreşedintele Human Rights First (HRF), Rob Berschinski, într-un comunicat comun cu alte cinci organizaţii de apărarea drepturilor omului şi libertăţii presei.

„Congresului îi revine să acţioneze”, a insistat el, îndemnând la „măsuri concrete imediate, pentru a face justiţia să avanseze”.

În Senat, un grup de aleşi din ambele tabere politice a prezentat joi o propunere de lege vizând interzicerea anumitor vânzări de armament Arabiei Saudite, din cauza uciderii jurnalistului, dar şi a rolului controversat al Riadului în „conflictul devastator din Yemen”.

Pentru a „evita ca preşedinele Trump să bage sub preş uciderea domnului Khashoggi”, „Congresul trebuie să-şi asume responsabilitatea şi să impună măsuri în vederea reexaminării radicale a relaţiilor noastre cu regatul Arabia Saudită”, a declarat senatorul democrat Bob Menendez.

În opinia colegului său republican Lindsay Graham, care are adesea poziţii apropiate alor lui Trump, „dacă Arabia Saudită este un aliat strategic, comportamentul prinţului moştenitor a dat lipsă de respect, în mai multe privinţe, faţă de această relaţie, ceea ce-l face (...) mai mult decât toxic”.

Sursa: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri