„No pasaran”. Presa europeană remarcă începutul unui nou fenomen: terorismul „low cost”

Data publicării:
GettyImages-833993788
Foto: Guliver/Getty Images

După atentatul cu furgonetă de pe bulevardul Las Ramblas din Barcelona, soldat cu 13 morți și 100 de răniți joi, presa franceză evocă vineri un nou atentat "low cost" revendicat de Daesh (acronimul arab al Statului Islamic), relatează postul de televiziune francez BFM TV în pagina sa electronică, citat de Agerpres.

GettyImages-833993788
Foto: Guliver/Getty Images

Un al doilea atac a avut loc după câteva ore la Cambrils, o stațiune balneară situată la 120 km sud-vest de Barcelona în sudul Cataloniei, în plină noapte. El s-a desfășurat după același mod de operare, cu o mașină care a intrat în mulțime. Cei cinci pasageri — "presupuși teroriști" — au fost uciși.

În acest context, cotidianul Le Figaro asigură că "terorismul low-cost a lovit din nou Europa în inimă" și estimează că "islamiștii au luat încă o dată drept țintă un simbol al societăților noastre libere și festive".

La fel, Le Journal de la Haute Marne consideră că "este vorba de un terorism low-cost, dar care face teribil de mult rău" și își exprimă regretul că un camion sau o furgonetă, cu un șofer asasin hotărât, sunt suficiente pentru a semăna moartea pe un traseu de sânge în toată Europa.

"Culmea cinismului, atentatul de ieri corespunde perfect regulilor a ceea ce s-ar putea numi marketing terorist", se indignează editorialistul de la L'Union/L'Ardennais.

Sub titlul "No pasaran", publicația Liberation salută faptul că "populațiile civile vizate cu regularitate de ucigași refuză să-și modifice obiceiurile sub presiunea teroristă" și că "imbecila și barbara strategie a asasinilor se lovește de rezistența democrațiilor".

Midi libre titrează de asemenea "No pasaran" și constată că "niciodată de la Războiul civil până acum, strigătul de raliere al republicanilor spanioli nu a sunat atât de pregnant în spiritul barcelonezilor".

"Barcelona, ca și Nisa, Londra sau Paris va fi mai puternică decât obscurantismul și ura", susține și editorialistul de la Le Parisien/Aujourd'hui en France.

"Acest nou atac violent la modul lor de viață trebuie să-i unească și mai mult pe europeni în refuzul lor de a ceda infamului șantaj căruia îi sunt țintă", scrie și publicația Sud-Ouest.

Potrivit AFP, 26 de francezi au fost răniți, între care cel puțin 11 grav, în atentatul produs joi în centrul Barcelonei și revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic. Acest bilanț a fost prezentat anterior de ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian.

Ministrul de interne francez Gerard Collomb a menționat la RTL că numărul persoanelor rănite grav s-ar putea ridica la 17.

Treisprezece persoane au fost ucise și aproximativ alte 100 rănite de o camionetă care a intrat în mulțime joi după-amiază pe bulevardul Las Ramblas, artera cea mai frecventată de turiști din metropola catalană, în nord-estul Spaniei.

Victimele—morți și răniți — sunt cel puțin de 18 naționalități diferite, au precizat serviciile spaniole de protecție civilă. Printre răniți se numără și trei români, un belgian și o rusoaică.

Șoferul camionetei a fugit de la locul atentatului, dar doi suspecți — un spaniol și un marocan — au fost arestați mai târziu de poliție în două localități situate la 100 km, respectiv 200 km de Barcelona.

O serie de atacuri similare la Nisa, Berlin și Londra, în care un vehicul a intrat în plin în pietoni, au fost de asemenea atribuite și revendicate de Statul Islamic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri