Sari la conținut

Noi arestări în una dintre cele mai mari crime nerezolvate din istoria Franței

Una dintre cele mai misterioase crime din anii 1980 s-a petrecut în Franța, având ca victimă un băiețele de 4 ani, Gregory Villemin. La peste trei decenii distanță, poliția franceză a arestat, miercuri, trei dintre rudele copilului.

Uciderea lui Gregory Villemin rămâne unul dintre cele mai importante cazuri de crimă nerezolvată din istoria Franței, potrivit France 24.

În octombrie 1984, copilul a fost găsit înecat în apele reci ale râului Vologne, în estul Franței. Băiețelul avea mâinile și picioarele legate. Cazul lui Gregory a declanșat o veritabilă saga juridică care a măcinat ani de zile opinia publică franceză.

Miercuri dimineața, la 33 de ani distanță de la tragica apariție de pe râul Vologne, polițiștii i-au arestat, în Munții Vosges, pe Marcel Jacob, unul dintre unchii tatălui lui Gregory, Jean-Marie Villemin, și pe soția acestuia.  

Ginette Villemin, mătușa băiatului, a fost și ea reținută în aceeași zi, relatează AFP. De asemenea, și bunicii lui Gregory au fost chemați la interogatoriu, fiind eliberați câteva ore mai târziu.

Arestările „vizează persoane foarte apropiate de nucleul acestui caz și caută să clarifice anumite aspecte, precum și să furnizeze răspunsuri la anumite întrebări”, a declarat procurorul francez Jacques Bosc.

„Este un pas uriaș pe calea spre adevăr”, a precizat Thierry Moser, avocatul părinților lui Gregory Villemin.

Cazul, prins într-o veritabilă „pânză de păianjen” a relațiilor familiale, a fost redeschis în 2010, în contextul noilor tehnici de cercetare ADN.

A doua zi, după ce trupul lui Gregory a fost găsit înecat, părinții băiatului au primit o scrisoare anonimă în care li se spunea că fiul lor fusese ucis în semn de „răzbunare”. Experții în grafologie au studiat scrisul de mână și l-au identificat pe Marcel Jacob, unchiul lui Jean-Marie Villemin, ca posibil autor al misivei. La o lună distanță, unul dintre verii tatălui, Bernard Laroche, a fost acuzat de uciderea copilului și trimis în spatele gratiilor în baza unor dovezi furnizate de către cumnata acestuia. Bărbatul a fost însă eliberat, după ce cumnata și-a retras acuzațiile, dar, în 1985, tată lui Gregory avea să îl ucidă cu un pistol. După doi ani de închisoare, Jean-Marie Villemin a fost eliberat. Mama copilului, Christine Villemin, a fost și ea condamnată pentru uciderea lui Bernard Laroche și eliberată opt ani mai târziu.

Arestările de miercuri au ca obiect acuza de complicitate la crimă, conform ziarului Est Republicain, care a readus la lumină redeschiderea cazului. Până acum au fost interogați aproximativ 100 de martori, unii pentru prima dată. De asemena, au fost analizate peste 2.000 de scrisori anonime primite de către implicați în această poveste complicată.  

Pe aceeași temă