Noi dezvăluiri despre cazul americanilor răpiți în Mexic. Un cartel al drogurilor i-a confundat cu rivalii. Cum au fost găsiți

Data publicării:
Un agent FBI discută cu un agent de poliţie în statul american New Mexico pe 2 februarie 2023.
FBI a oferit o recompensă de 50.000 de dolari pentru informaţii care pot duce la recuperarea celor patru americani răpiţi. Foto: Profimedia Images

Patru americani au fost răpiți de bărbați înarmați săptămâna trecută, la scurt timp după ce au intrat în orașul mexican Matamoros, aflat la granița cu SUA. Doi dintre ei au fost uciși, iar alți doi au supraviețuit. Deocamdată, guvernul mexican rămâne tăcut cu privire la motivul atacului. Cu toate acestea, biroul procurorului general din statul Tamaulipas lasă să se înțeleagă că cei patru au fost confundați de un cartel al drogurilor cu niște rivali, relatează BBC.

Oficialii nu au comentat ipotezele vehiculate recent - că un cartel al drogurilor i-a confundat fie cu rivalii din SUA, fie cu membri ai bandelor de droguri din Haiti sau traficanții de persoane. Polițiștii spun că există mai multe piste de investigație și că niciuna dintre ipoteze nu este exclusă în acest stadiu.

Matamoros este prins între facțiunile rivale ale Cartelului din Golf, care luptă pentru controlul rutelor de contrabandă cu droguri către SUA. Aparent fără să știe, grupul de prieteni din Carolina de Nord a ajuns direct în acel vârtej.

Americanii au intrat vineri în orașul Matamoros din statul Tamaulipas la bordul unui mașini albe cu numere de Carolina de Nord. Acolo, s-a tras asupra lor și mai mulți bărbați înarmați i-au băgat într-o mașină care a dispărut de la fața locului.

În timp ce cetățenii americani erau mutați între diverse case conspirative, Ambasada SUA a emis o declarație prin care cere eliberarea lor imediată.

Pentru orice cartel mexican - sau chiar o bandă criminală obișnuită care operează de-a lungul graniței, acest lucru a fost o problemă.
Gruparea armată a înțeles imediat că o operațiune comună a forțelor de ordine federale din SUA și Mexic urma să fie îndreptată în direcția lor. Dacă motivul ar fi fost răscumpărarea, așa cum se întâmplă adesea în Mexic, și-au dat seama că era foarte puțin probabil să fie plătită.

Așadar era mult mai ușor să-i elibereze pe americani.

„Bănuiala mea este că aceasta este explicația cea mai rezonabilă pentru ceea ce s-a întâmplat”, spune analistul mexican Alejandro Hope.

„S-ar putea să fi avut legături sau contacte cu poliția locală și le-au spus contactelor lor unde se află casa în care erau ținuți”, explică el.

Totuși, doi dintre americani au fost uciși, iar alți doi au fost eliberați după 4 zile.

Tamaulipas este unul dintre cele șase state mexicane în care Departamentul de stat american și-a sfătuit cetățenii să nu călătorească din cauza „criminalităţii şi a răpirilor”. Potrivit instituţiei americane, „activităţile criminale - care includ lupte cu arme de foc, ucideri, jafuri armate, răpiri, tâlhării şi agresiuni sexuale - sunt dese de-a lungul graniţei de nord” a Mexicului, inclusiv în Tamaulipas.

Grupările criminale de aici au mai atacat în trecut autobuze sau maşini şi au luat ostatici pentru care au cerut răscumpărare. Potrivit Departamentului de Stat, infractorii de aici profită de faptul că poliţia locală nu este bine organizată.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri