Galerie Foto Noi proteste în Serbia. Zeci de mii de persoane au ieșit din nou în stradă, în urma atacurilor armate: „Suntem furioși, șocați”

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0777453516
Zeci de mii de persoane au ieșit din nou în stradă, în urma atacurilor armate. FOTO: Profimedia Images

Zeci de mii de persoane au manifestat vineri la Belgrad cerând demisia unor unor înalţi responsabili şi reglementarea conţinutului violent din media în urma a două atacuri armate în masă, notează AFP, citată de Agerpres.

A fost a treia oară în două săptămâni când oamenii au ieşit în număr mare în stradă după atacurile armate care au semănat teroare în mica ţară din Balcani.

Pe 3 mai, un adolescent de 13 ani a împuşcat mortal opt elevi şi un agent de pază în şcoala elementară la care învăţa din centrul Belgradului.

La mai puţin de 48 de ore după tragedie ţara din Balcani a fost zguduită de un atac armat, în care un bărbat de 21 de ani a împuşcat mortal opt persoane în sate apropiate de Belgrad.

„Suntem şocaţi, nu putem înţelege, suntem furioşi. Este o întrebare pe care ne-o punem cu toţii: ce ţară vom lăsa copiilor noştri?”, a spus Jelena Mihajlovic mulţimii adunate în faţa Parlamentului. 

Zeci de mii de persoane au ieșit din nou în stradă, în urma atacurilor armate. FOTO: Profimedia Images
Zeci de mii de persoane au ieșit din nou în stradă, în urma atacurilor armate. FOTO: Profimedia Images

Acestea sunt manifestaţiile cele mai importante după mai bine de două decenii, când oamenii au ieşit în masă în stradă pentru a-l alunga de la conducere pe omul forte al ţării, Slobodan Milosevic.

Protestatarii au reclamat revocarea licenţelor posturilor de televiziune care difuzează emisiuni violente, precum şi interzicerea jurnalelor pro-guvernamentale care agită situaţia.

Demonstranţii au cerut, de asemenea, demisia ministrului sârb de Interne şi a şefului Serviciilor de Informaţii şi au solicitat Parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară pentru a discuta despre reacţia autorităţilor la atacurile armate.

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a calificat protestele drept o lovitură de stat „politică” şi a anunţat o manifestaţie în sprijinul său pentru data de 26 mai care, în opinia sa, va fi „cea mai mare adunare din istoria Serbiei”.

După cele două masacre, preşedintele sârb a promis un plan pentru dezarmarea pe scară largă a populaţiei.

Potrivit proiectului de cercetare Small Arms Survey (SAS), 39% dintre locuitorii din Serbia deţin o armă de foc, rata cea mai ridicată din Europa. 

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri