Mai multe aeronave de luptă ale Chinei au încălcat spațiul aerian al Taiwanului

Data actualizării: Data publicării:
Avioane de luptă taiwaneze urmărind bombardiere chineze în spațiul aerian al Taipeiului
Imagine cu caracter ilustrativ în care poate fi observat un avion F-16 al Taiwanului și un bombardier chinez H-6. Sursă foto: Profimedia Images

Forțele aeriene din Taiwan au interceptat vineri 10 avioane chineze care au intrat în zona sa de apărare aeriană, a declarat ministerul apărării din Taiwan, la o zi după ce țară insulară din extremul Orient a anunțat o creștere cu aproape 9 miliarde de dolari a cheltuielilor militare pentru a contracara orice fel de amenințare din partea Chinei, notează Reuters

Autoritățile de la Taipei au atenționat de mai mult timp în privința misiunilor repetate ale forțelor aeriene chineze desfășurate în apropierea Taiwanului, adesea în partea de sud-vest a zonei sale de apărare antiaeriană, aproape de insulele Pratas, controlate de guvernul din Taipei.

Cea mai recentă misiune chineză a implicat șase avioane de luptă J-16 și două avioane de luptă J-11, o aernoavă antisubmarin și una de recunoaștere, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan.

Taiwanul a trimis avioane de luptă pentru a intercepta aeronavele chineze, iar sistemele de  rachete antiaeriene au fost activate, a mai precizat Ministerul apărării din Taipei. 

Avioanele de luptă ale Beijingului au zburat într-o zonă apropiată de insulele Pratas, în timp ce avionul antisubmarin și aeronava de recunoaștere au fost interceptate în zona Canalului Bashi, care separă Taiwanul de Filipine, potrivit unei hărți emisă de guvernul taiwanez. 

De altfel, câteva nave de război, avioane de avertizare timpurie și bombardiere au realizat vineri misiuni de patrulare și exerciții destinate îmbunătățirii capacităților comune de luptă ale armatei chineze în zonă, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Comandamentului operațiunilor militare al Chinei.

Citește și: Alertă în Taiwan după ce bombardiere nucleare chineze au pătruns în spațiul aerian taiwanez

„O amenințare gravă”

Incidentul a avut loc la o zi după ce Taiwanul a propus creșterea cheltuielilor militare cu 8,7 miliarde de dolari în următorii cinci ani, inclusiv pentru achiziția de rachete noi.

Misiunile de patrulare și exercițiile chineze au fost desfășurate în același timp în care un distrugător american trecea prin strâmtoarea Taiwan, pe care marina americană l-a calificat un pasaj „de rutină” prin apele internaționale.

Comandamentul Teatrului de Est al Chinei, care comandă armata și flota chineză din această regiune, a declarat sâmbătă că distrugătorul american USS Barry a fost monitorizat pe tot parcursul său.

Premierul taiwanez Su Tseng-chang a declarat vineri că guvernul de la Taipei trebuie să ia în serios amenințările venite din China. Comuniștii chinezi complotează împotriva noastră în mod constant, a declarat Su Tseng-chang.

Acesta a mai adăugat că cheltuielile privind sectorul apărării din Taiwan au în vedere protejarea suveranității naționale și a securității naționale”. Nu trebuie să ne relaxăm. Trebuie să ne pregătim foarte bine pentru a nu se produce un război", a mai spus premierul taiwanez. 

Citește și: China avertizează Taiwan: "Independența înseamnă război"

Vineri, autoritățile de la Beijing l-au criticat, la rândul lor, pe ministrul de Externe din Taiwan, Joseph Wu, pentru comentariile făcute de acesta în această săptămână, oficialul guvernamental de la Taipei spunând că Taiwanul este o „fortăreață maritimă ”, care blochează expansiunea Chinei în Pacific.

„Scopul lui Wu este de a înșela opinia publică și de a colabora cu forțele străine care luptă împotriva Chinei”, a transmis Biroul pentru afaceri chineze din Taiwan.

Citește și: China amenință SUA cu „represalii” după ce Taiwanul a cumpărat tunuri de 750 de milioane de dolari de la americani

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri