Galerie Foto Noi violențe între poliția israeliană și protestatarii palestinieni, soldate cu zeci de răniți. Erdogan: "Israelul, stat terorist crud"

Data actualizării: Data publicării:
violente la Ierusalim
Noi violențe între poliția israeliană și protestatarii palestinieni, soldate cu zeci de răniți. FOTO: Agerpres

Noi ciocniri au avut loc, sâmbătă seara, între poliţia israeliană şi protestatarii palestinieni. Violențele s-au soldat cu peste 50 de răniţi în diferite cartiere din Ierusalimul de Est, conform informaţiilor furnizate de serviciile de salvare. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat Israelul drept un stat "terorist crud".

"Numărăm până în prezent 53 de răniţi" în violenţele de sâmbătă seara, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Semilunii Roşii Palestiniene, care a adăugat că incidentele au avut loc în zonele Sheikh Jarrah, Poarta Damascului şi Bab al-Zahra.

Potrivit sursei citate, cel puţin 17 persoane au fost rănite de gloanţe de cauciuc.

Noi violențe între poliția israeliană și protestatarii palestinieni, soldate cu zeci de răniți. FOTO: Agerpres
Noi violențe între poliția israeliană și protestatarii palestinieni, soldate cu zeci de răniți. FOTO: Agerpres

Vineri seara, ciocnirile dintre poliţiştii israelieni şi palestinieni pe Esplanada Moscheilor, al treilea cel mai sfânt loc al islamului, denumit şi Muntele Templului de către evrei, s-au soldat cu peste 200 de răniţi, cele mai importante ciocniri din Oraşul Sfânt din ultimii ani.

Zeci de mii de palestinieni s-au rugat paşnic pe esplanadă sâmbătă seara, după Iftar, cina ce întrerupe postul în perioada Ramadanului.

Erdogan: Protejarea onoarei Ierusalimului este o datorie pentru fiecare musulman

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat Israelul drept un stat "terorist crud" sâmbătă seara, la Ankara, într-un discurs în care a făcut referire la violenţele de vineri de pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim, soldate cu peste 200 de răniţi, informează AFP, citată de Agerpres.

"Israelul, stat terorist crud, îi atacă brutal şi fără etică pe musulmanii din Ierusalim care au doar preocuparea de a-şi proteja locuinţele şi ţara lor milenară, precum şi valorile lor sacre", a declarat şeful statului turc.

Calificând aceste violenţe drept un atac la adresa "tuturor musulmanilor", preşedintele Erdogan a mai afirmat că "protejarea onoarei Ierusalimului este o datorie pentru fiecare musulman". Preşedintele turc a cerut "tuturor ţărilor, în primul rând ţărilor musulmane", să acţioneze împotriva atacurilor Israelului asupra palestinienilor". A solicitat, de asemenea, Consiliului de Securitate al ONU să "oprească această persecuţie". Cu puţin timp înaintea discursului său, şeful statului turc a postat pe Twitter un mesaj prin care condamna violenţele din Ierusalim în turcă, engleză, arabă şi ebraică.

De săptămâni întregi, tensiunile au fost ridicate în Ierusalim, dar şi în Cisiordania, teritoriul palestinian ocupat de Israel, unde palestinienii au demonstrat împotriva restricţiilor de acces impuse de Israel în anumite zone în timpul Ramadanului şi a posibilelor evacuări ale palestinienilor din Sheikh Jarrah.

Tensiunile s-au accentuat în sectorul de est al Ierusalimului şi în Cisiordania, două teritorii palestiniene ocupate din 1967 de Israel, pe fondul amenințărilor cu evacuarea forțată a familiilor palestinienilor.

ONU spune că Israelul ar trebui să anuleze orice evacuare și să se abțină de la utilizarea forței împotriva protestatarilor. Liga Statelor Arabe a cerut comunității internaționale să intervină pentru a preveni orice evacuare forțată. Curtea Supremă din Israel este așteptată să dezbată luni această situație. 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri