Sari la conținut

Nota de plată pentru Brexit. Cât de scump va plăti Marea Britanie pentru ieșirea din UE

Premierul britanic Theresa May va propune să vireze cel puţin 20 de miliarde de euro către UE, pentru achitarea notei de plată a Brexit, au declarat surse apropiate dosarului pentru Financial Times, relatează AFP, citat de News.ro.

Consilierul Theresei May pe probleme legate de UE, Olly Robbins, şi-a informat omologii din mai multe capitale europene în legătură cu această ofertă, scrie FT.

Anunţul oficial ar urma să fie făcut de May vineri, la Florenţa, în cadrul discursului şeferi Guvernului britanic programat pentru vizită.

Marea Britanie nu a oferit nicio cifră privind suma pe care intenţionează să o ofere după ieşirea din blocul comunitar, prevăzută pentru 29 martie 2019.

De altfel, nici Bruxelles-ul nu a oferit cifre exacte, însă mai mulţi înalţi oficiali europeni au declarat pentru AFP că factura ar urma să fie cuprinsă între 60 şi 100 de miliarde de euro.

Contribuţia netă a Londrei la bugetul UE, în 2015, a fost de 10,75 de miliarde euro, arată documentele Comisiei Europene şi Parlamentului European.

Astfel, suma de 20 de miliarde de euro ar fi suma datorată de britanici la bugetul UE până în 2020.

“Însă acest virament nu ar stinge” angajamentele financiare totale asumate de britanice la UE, a subliniat un diplomat european citat de FT.

Consilierii Theresei May nu au comentat informaţiile FT.