Nou atac cu rachete asupra Ambasadei SUA din Irak

Data actualizării: Data publicării:
ambasada sua bagdad

Două rachete au căzut duminică seara lângă Ambasada Statelor Unite din Bagdad, situată în Zona Verde, o nouă dovadă a furiei provocate de uciderea generalului iranian Qasem Soleimani. Nu este clar cine le-a lansat, dar incidentul vine la finalul unei noi zile tensionate.

ACTUALIZARE ORA 23:30 Şase rachete au lovit în total capitala irakiană Bagdad, dintre care trei au căzut în Zona Verde, un perimetru puternic securizată în care se află clădirile guvernului şi misiunile străine, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Celelalte trei rachete au căzut în Jadriya, o zonă rezidenţială din apropiere, conform unui comunicat al armatei irakiene.

Potrivit informaţiilor furnizate de poliţie, şase persoane au fost rănite.


De la sfârşitul lunii octombrie, 14 atacuri cu rachete au vizat puncte de interese americane în Irak. Atacurile nu au fost revendicate, dar multe dintre acestea au fost atribuite de Washington Brigăzilor Hezbollah, informează AFP.

Această facţiune proiraniană a făcut apel sâmbătă la soldaţii irakieni să se îndepărteze de trupele americane până duminică la ora 14:00 GMT, ceea ce lăsa să se înţeleagă că vor urma atacuri.

Parlamentul din Irak a votat duminică expulzarea soldaţilor străini și le-a interzis tranzitarea țării.

La rândul său, Iranul a anunţat că nu mai respectă angajamentele luate în acordul nuclear semnat în 2015 cu marile puteri.

În aceste condiții, secretarul general al NATO a convocat pentru luni o reuniune de urgenţă, iar coaliţia anti-ISIS și-a suspendat operaţiunile în Irak.

Între timp, ameninţările continuă de-o parte şi de alta, iar Statele Unite se tem că militarii săi vor deveni ţinte. Au avertizat însă că orice gest de acest fel va avea consecinţe rapide şi extrem de dure.

Și sâmbătă seara a fost un atac cu rachete asupra a două baze din Irak care găzduiesc soldați americani, iar Zona Verde din Bagdad a fost afectată de unul dintre proiectile.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri