Nou scandal în SUA: O companie de armament propune vânzarea de „mini-arme de asalt” pentru copii

Data publicării:
reclamă la arma JR-15, destinată pentru copii, în SUA
JR-15 reprezintă, conform producătorului american, versiunea „pentru tineret” a cunoscutei puști AR-15, folosită în majoritatea masacrelor din SUA. Foto: Getty Images

Un grup de senatori democrați au solicitat inițierea unei anchete de către Comisia Federală de Comerț a SUA, după ce o companie americană a promovat și făcut reclamă la o armă de asalt de dimensiuni reduse, destinată a fi vândută copiilor, informează Reuters. Respectiva armă, denumită „JR-15”, reprezintă practic o mini-variantă a cunoscutei arme AR-15, folosită în majoritatea masacrelor și crimelor în masă petrecute în Statele Unite.

Senatorii au acuzat tehnicile de marketing folosite de compania locală de arme Wee 1 Tactical, care produce armele JR-15.

„Legea spune că nu ai voie să faci reclamă la arme pentru copii. Dar există o companie în Chicago care exact asta face”, a spus Chuck Schumer, liderul senatorilor democrați din Congresul SUA.

Conform producătorului, arma „pentru tineri” JR-15 este destinată, de fapt, adulților care doresc să inițieze și să supervizeze viitoarele generații de „utilizatori responsabili de arme de foc”, în procesul de învățare a folosirii armelor de foc destinate vânătorii ori tirului sportiv.

Arma JR-15 folosește gloanțe de calibru 22 LR (5,6x15 mm), care, deși letale, au o putere mai mică decât cea a gloanțelor folosite de către AR-15 (5,56 mm, similar calibrului folosit în cazul armelor de asalt NATO).

Producător: Arma pentru „tineret” funcționează la fel ca „arma pentru tati și mami”

Practic, JR-15 reprezintă o versiune redusă la 80% a unui AR-15. Arma „pentru tineret” încorporează, de altfel, piese și componente similare și funcționează la fel ca „arma folosită de tati și mami”, conform producătorului.

Costul unei JR-15 este de 400 de dolari.

Apelul senatorilor democrați vine la câteva zile după o serie de trei atacuri petrecute în California. Într-un prim atac, 11 persoane au fost ucise în timpul celebrării Anului Nou chinezesc. În al doilea atac, petrecut la mai puțin de 48 de ore distanță, cel puțin 7 persoane și-au pierdut viața în Los Angeles. O persoană a fost ucisă și alte 7 rănite în al treilea atac similar, în Oakland.

Joe Biden a cerut Congresului să interzică vânzarea de arme de asalt, după atacurile din California.

Practic, pușca semiautomată AR-15, folosită în majoritatea masacrelor din SUA, este o armă militară „adaptată” utilizării civile. Principala diferență față de o „armă militară” este că versiunea civilă nu are selector de „foc automat”. Astfel, AR-15 - platforma după care se inspiră acum JR-15 - nu poate trage decât în regim „semiautomat” (trăgătorul trebuie să apese de fiecare dată trăgaciul pentru a descărca arma), chiar dacă glonțul folosit este similar - și la fel de letal -ca cel folosit de versiunile militare.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri