Nou scandal între guvernele ungar și ucrainean după ce Ungaria a publicat o hartă a Ucrainei fără Crimeea

Data publicării:
Hartă a Crimeei
Foto: Profimedia Images

Ministerul de externe al Ucraina a criticat dur guvernul ungar după ce acesta a publicat un clip video în data de 30 mai, în care era afișată harta Ucrainei fără Crimeea, peninsula ocupată de ruși din 2014 și pe care regimul criminal de la Kremlin susține că a anexat-o.

Conform The Kiyv Independent, guvernul Ungariei a publicat un clip de 30 de secunde în care cere o încheiere a războiului Rusiei în Ucraina. În imagini apare o explozie peste o hartă a Ucrainei, din care lipsește teritoriul Crimeei.

Oficial, însă, Ungaria nu a recunoscut anexarea peninsulei de către Rusia, din 2014.

„A identifica peninsula Crimeea ca teritoriu care nu face parte din Ucraina merge împotriva poziției repetate de guvernul de la Budapesta, conform căreia sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale acceptate la nivel internațional”, a transmis ministerul de externe ucrainean.

Diplomația ucraineană a îndemnat Ungaria să nu mai „valideze” revendicările Rusiei și să respecte obligațiile sale internaționale asumate, ca membră a ONU, UE și NATO.

Desele scandaluri cu hărți provocate de Ungaria

Guvernul Ungariei a provocat, în ultimii ani, mai multe controverse și scandaluri legate de hărți. 

Cel mai recent, șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, a vorbit la un eveniment organizat la Budapesta despre dorința întregii lumi, „mai puțin a NATO”, de a încheia războiul din Ucraina, având pe fundal o hartă a Ungariei Mari, care cuprindea teritorii aparținând azi Ucrainei și României. Ungaria mare a inclus teritoriile românești Transilvania, Crișana, Maramureș și Banat; teritoriul ucrainean Transcarpatia, Nordul Serbiei de astăzi, o parte semnificativă a Croației actuale și întreaga Slovacie.

În noiembrie anul trecut, premierul Viktor Orban a stârnit un scandal după ce s-a afișat la un meci al naționalei maghiare cu un fular pe care era imprimată harta Ungariei Mari.

Șeful diplomației ungare spune că folosirea unor steaguri cu Ungaria Mare la meciuri de fotbal nu este o problemă. Ministrul ungar a spus că „Ungaria Mare este un fapt istoric, nu este revizionism, nu este o ameninţare pentru vecinii noştri, nu este naţionalism”.

În 2020, tot Viktor Orban le-a urat succes elevilor la examenele finale cu o hartă a Europei din 1862, în prim-plan fiind Imperiul Habsburgic, cu Ungaria Mare în interiorul său.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri