Nou scandal la vârful guvernului britanic. Sunak îl dă afară pe președintele partidului după „încălcări grave” ale codului ministerial

Data publicării:
Nadhim Zahawi
Nadhim Zahawi a „a încălcat grav” codul ministerial, conform investigației premierului Rishi Sunak. Foto: Profimedia Images

Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, l-a concediat, duminică, din guvern pe ministrul fără portofoliu şi preşedintele Partidului Conservator, Nadhim Zahawi, după ce o investigaţie independentă a descoperit o încălcare gravă a codului ministerial, relatează Reuters.

„După încheierea unei investigaţii a consilierului independent - ale cărei concluzii le-a împărtăşit cu noi - este clar că a existat o încălcare gravă a Codului ministerial”, a scris Sunak într-o scrisoare adresată lui Zahawi.

„Drept rezultat, v-am informat despre decizia mea de a vă înlătura din poziţia în Guvernul Maiestăţii Sale”, a adăugat premierul britanic.

Sunak a cerut unui consilier independent să investigheze semnele de întrebare legate de potențiale acțiuni ilegale ale lui Zahawi în ce privește taxele. Zahawi a fost pentru scurtă vreme ministru de finanțe în cabinetul condus de Liz Truss.

Politicianul a spus că autoritățile din domeniul taxelor au fost „neglijente” cu declarațiile sale fiscale și a negat că a acționat deliberat pentru a evita plata taxelor.

Magnus a descoperit că Zahawi a dat informații înșelătoare când a spus că rapoartele care au apărut cu privire la situația sa fiscală problematică sunt „intoxicări”.

Zahawi nu și-a recunoscut vina decât săptămâna trecută, când a anunțat că a ajuns la un acord cu autoritățile fiscale.

„Considerăm că această lung amânare a recunoașterii și corectării unei afirmații publice incorecte nu este consistentă cu criteriul transparenței”, spune Magnus, care a adăugat, în raportul său pentru premierul britanic că Zahawi „nu a dat atenție” criteriului de „a fi sincer, deschis și un lider exemplar prin propriul comportament”.

Președintele (n. red. - chairman) partidului este doar un administrator în cadrul formațiunii și nu este ales, ci numit de liderul partidului în această funcție. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri