Noua poliție secretă a Ungariei. Forțele care apără regimul lui Viktor Orban

Data actualizării: Data publicării:
fortele antitero

Orice lider de stat cu puseuri autocratice tinde să își securizeze regimul cu gărzi naționale aflate la limita dintre serviciu de jandarmerie și batalion paramilitar. Acesta și cazul premierului ungar Viktor Orban, care se confruntă în aceste zile cu proteste masive la adresa puterii sale pe străzile Budapestei.

Chancellor Angela Merkel Meets With Hungarian Prime Minister Viktor Orban
Foto: GettyImages

Trei acronime portocalii pe fundal negru: TEK (Terrorelhárítási Központ). Este numele centrului antitero înființat în 2010 de guvernul Fidesz.

Însă în spatele acestui serviciu de ordine și siguranță publică se află, potrivit anchetelor apărute în presa internațională în ultimii ani, adevărata menire a forței antiteroriste: aceea de gardă personală a liderului de la Budapesta, Viktor Orban.

Încă de la formarea sa, după model SWAT, TEK a trecut sub șefia fostului bodyguard al premierului ungar, Janos Hajdu, care a fost imediat „uns” brigadier general ca să poată ocupa postul în deplină legitimitate a gradului militar, menționează într-o analiză Hungarian Spectrum.

Nici bine nu fusese lansată la apă, că noua instituție aservită uzului personal al lui Viktor Orban a atras imediat atenția printr-un detaliu scandalos: alocația bugetară pentru funcționarea TEK.

Membrii TEK primesc un salariu de trei ori mai mare decât venitul angajaților din poliție, se arată într-o investigație publicată în 2015 pe platforma Nol.hu.

În 2016, TEK a primit un buget substantial din partea guvernanților, pe motiv de creștere a riscului de atentate teroriste: 89 de milioane de euro.

Pe 30 decembrie 2011, TEK primea, printr-un amendament la legea poliției din 1994, o nouă întrebuințare: aceea de a culege informații detaliate despre orice persoană fără a fi nevoită să demonstreze existența vreunui pericol terorist. Altfel spus, TEK a fost ridicat la rang de poliție secretă.

TEK se află sub aripa administrativă a Ministerului de Interne. Sediul central este situat în Budapesta, însă TEK deține centre operative și în orașele de graniță Szombathely, Pecs, Bekescsaba și Debrecen.

Dar liberatea de acțiune a TEK nu se rezumă doar la nivel intern. Centrul antitero a fost implicat și în operațiuni externe de eliberare de ostatici maghiari, cum ar fi o misiune din 2012 în Siria.

De ce a renunțat președintele Ungariei la serviciile TEK

Președintele Ungariei, Janos Ader, ar fi renunțat în 2015 la serviciul de pază TEK, suspectând faptul că angajații forței antitero îi ofereau în secret informații despre întâlnirile și agenda sa politică premierului Viktor Orban, conform unei investigații a portalului de opoziție Hvg.hu, citată de platforma The Orange Files.

O situație hilară, dar jenantă pentru puterea de la Budapesta, s-a întâmplat în 2012. Brad Pitt se afla în capitala Ungariei pentru a filma câteva scene zombie-thrillerul din World War Z, când o mașină a staff-ului tehnic, care transporta armele folosite în film, a fost luată cu asalt de trupele TEK, scria la acea dată The New York Times.

Armele de uz cinematografic au fost dezmembrate și confiscate, desi nu aveau muniție ele, după ce autoritățile ungare au stabilit că reprezentau o „amenințare gravă”.

„Dacă Ungaria va fi vreodată ținta unei invazii a morților vii, forțele de poliție cu siguranță vor fi (după această confiscare – n.r.) bine înarmate pentru a întâmpina primejdia”, glumea într-un articol unul dintre jurnaliștii NY Times.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri