Noul ministru al sănătății din Marea Britanie a făcut COVID cu două zile înainte de ridicarea restricțiilor

Data publicării:
sajid javid pleaca de la downing street
Noul ministru al sănătății din Marea Britanie, Sajid Javid, a fost testat pozitiv la coronavirus cu două zile înainte de ridicarea restricțiilor în Anglia Foto: Profimedia

Ministrul britanic al sănătăţii Sajid Javid, proaspăt instalat în funcție după demisia predecesorului său în urma unui scandal, a anunţat sâmbătă că a fost testat pozitiv la COVID-19, cu două zile înainte de ridicarea restricţiilor antipandemie în Anglia. Această relaxare este însă controversată și îngrijorează, pentru că vine pe fondul creşterii vertiginoase a numărului de contaminări cu varianta Delta a coronaviruslui.

„Mă simţeam un pic ameţit ieri seara, aşa că mi-am făcut un test antigen în această dimineaţă şi el s-a dovedit pozitiv. Prin urmare, mă izolez acum acasă împreună cu familia mea până când voi obţine rezultatul unui test PCR”, a declarat Sajid Javid într-o înregistrare video postată pe Twitter.

Javid este vaccinat complet şi dă asigurări că simptomele sale sunt „uşoare”. În același timp, el îndeamnă populația să se vaccineze. El îi încurajează pe cei care nu au primit a doua doză de vaccin să o facă „imediat ce este posibil” şi să se testeze în caz de simptome sau de contact cu o persoană testată pozitiv.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministrul a ținut în Parlament un discurs fără mască

Ministrul a susţinut la începutul săptămânii un discurs în Camera Comunelor, fără a purta mască, pentru a confirma ridicarea majorităţii restricţiilor legate de coronavirus în Anglia, începând din 19 iulie. Vor fi eliminate inclusiv portul obligatoriu al măştii şi distanţarea fizică, menționează AFP, citată de Agerpres. El a revenit a doua zi în camera inferioară a parlamentului pentru a răspunde la întrebările deputaţilor.

Guvernul britanic justifică această apropiată etapă esențială de relaxare a restricţiilor prin succesul campaniei de vaccinare lansată în decembrie, care a permis ca două treimi dintre adulţi să fie pe deplin vaccinaţi şi care a făcut să scadă numărul spitalizărilor şi deceselor, permiţând sistemului public de sănătate să facă faţă.

Cu toate acestea, numărul de contaminări continuă să crească, din cauza contagiozităţii puternice a variantei Delta, predominantă acum în Regatul Unit. Această ţară a înregistrat vineri peste 51.000 de cazuri într-o singură zi, un record din luna ianuarie.

Regatul Unit este una dinte ţările din Europa afectate în cea mai mare măsură de COVID-19. Peste 128.500 de persoane au murit aici din cauza coronavirusului.

La începutul acestei luni, premierul de 48 de ani al Luxemburgului a făcut o formă severă a bolii și s-a aflat în stare gravă. În momentul îmbolnăvirii, Xavier Bettel avea făcută doar o primă doză de vaccin AstraZeneca.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri