Noul președinte al Iranului spune că va „lua măsuri” pentru ridicarea „sancțiunilor tiranice” impuse de SUA

Data actualizării: Data publicării:
Bărbați cu turban și mască de protecție își dau unul celuilalt un dosar
Liderul Suprem al Iranului l-a confirmat în funcția de președinte al țării pe Ebrahim Raisi. Foto: Profimedia Images

Noul președinte al Iranului, Ebrahim Raisi, a declarat, marți, că va „lua măsuri” pentru ridicarea „sancțiunilor tiranice” pe care Statele Unite le-au impus țării în perioada administrației Trump, relatează Reuters. Raisi a primit, marți, confirmarea liderului suprem pentru a-și ocupa funcția. 

Raisi, el însuși sancționat de SUA pentru rolul său în abuzuri și încălcări ale drepturilor omului, a promis să îmbunătățească nivelul de trai al iranienilor, afectat puternic de sancțiunile economice dure pe care SUA le-a impus împotriva regimului teocratic de la Teheran.

„Vom căuta să ridicăm sancțiunile tiranice impuse de America”, a spus Raisi, care a fost ales în luna iunie să-l înlocuiască pe moderatul Hassan Rouhani, în cadrul unui scrutin în care majoritatea candidaților nefavorabili sau incomozi puterii de la Teheran au fost înlăturați.

Iranul și alte șase puteri occidentale se află în discuții la Viena pentru reînființarea acordului nuclear din 2015. Discuțiile au trenat, însă, iar o șasea rundă de negocieri s-a închis în 20 iunie fără un rezultat.

Raisi va deveni oficial președintele Iranului, joi, după învestirea în funcție. Marți, el a primit acceptul oficial al ayatollahului. Liderul suprem Ali Khamenei este cel care deține întreaga putere în statul iranian, însă președintele poate influența direcția politicilor într-o măsură. Plecarea lui Rouhani și venirea lui Raisi vor exacerba tendințele extremiste ale puterii de la Teheran.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri