Numărul cazurilor de COVID s-a dublat brusc, în 3 zile, în Africa de Sud. Varianta Omicron a devenit dominantă

Data publicării:
concept grafic pentru coronavirus si anticorpi formati cu tehnologia arn mesager
Varianta Omicron, reprezentare grafică Foto: Guliver/GettyImages

Africa de Sud a înregistrat o creștere bruscă a numărului de infectări cu COVID-19. Bilanțul s-a dublat miercuri, față de ziua de luni, și a crescut și mai mult joi. Oficialii din domeniul sănătății spun că varianta Omicron, recent descoperită, ar putea alimenta explozia numărului de infectări, potrivit BBC.

Aproximativ 8.500 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate miercuri, iar bilanțul a crescut la 11.500, joi. La mijlocul lunii noiembrie se înregistrau în medie 200-300 de cazuri pe zi.

Africa de Sud este prima țară care a detectat noua variantă Omicron, cu un număr mare de mutații îngrijorătoare. Deja, oamenii de știință cred că a devenit dominantă în țară. Peste 70% din cazurile secvențiate în țară sunt infectări cu Omicron.

Numărul ţărilor care înregistează infectări cu noua tulpină Omicron este în creştere, a anunțat joi Centrul European de Prevenire şi Controlul Bolilor. La nivel global sunt 352 de cazuri în 27 de ţări, iar în UE au fost confirmate infectări în 13 țări. Există suspiciuni și în România.

ECDC a avertizat că Omicron ar putea deveni varianta dominantă în UE în următoarele luni.

„Datele preliminare sugerează un avantaj substanţial” al noii variante Omicron asupra variantei Delta, în prezent dominantă, iar modelele matematice arată că „Omicron ar putea provoca mai mult de jumătate din infecţiile cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 în UE în lunile următoare”, arată ECDC într-un comunicat.
Multe întrebări despre noua variantă nu au primit încă un răspuns. Nu se știe cât de contagioasă e, în comparație cu alte tulpini, și cât de multă protecție oferă vaccinurile actuale. Medicii sud-africani spun însă că persoanele variante par să fie mai protejate decât cele nevaccinate.

Pe de altă parte, OMS a avertizat că riscul de reinfectare în cazul persoanelor care deja s-au infectat cu alte variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 este sporit de varianta Omicron.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri