NY Times: Detaliul care demonstrează că otrăvirea lui Skripal a fost ordonată de la nivel înalt

Data actualizării: Data publicării:
skrip

Există un aspect care, prin finețea execuției, demonstrează că otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal a fost ordonată la nivel înalt.

A trecut aproape o lună de când Marea Britanie și Rusia au pornit un conflict diplomatic de amploare, cu acuzații dure și cu cea mai mare expulzare de spioni ruși din istorie.

Între timp, noi piste interpretative apar în ancheta acestui caz. Investigatorii britanici spun că asasinul care a plantat neurotoxina Noviciok pe mânerul ușii casei lui Serghei Skripal a primit ordin chiar din interiorul Kremlinului, transmite The New York Times.

Operațiunea este atât de riscantă și de sensibilă, încât este puțin probabil ca autorul tentativei de asasinat să nu fi fost ales de un decident din vârful ierarhiei politice de la Moscova.

Deoarece agentul neurotoxic folosit este unul extrem de puternic, misiunea nu putea fi îndeplinită de orice tip de spion, ci de un asasin antrenat special pentru astfel de crime, cu o experiență solidă în manipularea armelor chimice, subliniază anchetatorii. 

La patru săptămâni distanță de la momentul otrăvirii, pe 4 martie, autoritățile de la Londra și Statele Unite sunt de părere că toate săgețile acestui caz duc spre o singură persoană pe firul ordinului: președintele rus Vladimir Putin.

Britanicii recunosc că încă nu au dovezi privind implicarea liderului de la Kremlin, fiindcă Vladimir Putin, fost ofițer KGB, este iscusit în a-și ascunde urmele.

CITIȚI ȘI: Președintele care a supraviețuit tentativei de asasinat cu dioxină: „Europa trebuie să deschidă ochii”

Săptămâna trecută, experții britanici au stabilit că Serghei Skripal și fiica acestuia, Iulia, au luat contact cu neurotoxina la domiciul lor din Marea Britanie.

Serghei Skripal se află în continuare în stare gravă, în timp ce fiica lui este conștientă și poate vorbi.

Fost colonel în cadrul serviciilor de informaţii ale armatei ruse - GRU -, Serghei Skripal a fost acuzat de Moscova de înaltă trădare fiindcă a vândut informaţii serviciilor britanice. A fost condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare. În 2010, el a beneficiat de un schimb de spioni organizat între Moscova şi Washington.

Ancheta cu privire la otrăvirea de la Salisbury este una dintre cele mai complexe abordate de serviciile antitero şi în care sunt mobilizaţi 250 de specialişti.

Aproximativ 500 de martori au fost identificaţi de anchetatori, iar poliţia examinează peste 5.000 de ore de înregistrări ale unor camere de supraveghere video.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri