NY Times: Rusia repetă în estul Ucrainei greşelile pe care le-a făcut în încercarea eșuată de a cuceri Kievul

Data actualizării: Data publicării:
O persoană face poze la epava unui tanc rusesc distrus în apropiere de Kiev
O persoană face poze la epava unui tanc rusesc distrus în apropiere de Kiev: Foto: Profimedia Images

Armata rusă repetă, în campania din estul Ucrainei, aceleași greșeli pe care le-a făcut în încercarea de a cuceri Kievul și care au făcut-o să se retragă, spun înalţi oficiali americani citați de New York Times.

Deși trupele ruseşti cuceresc teritorii în estul Ucrainei, un oficial al Pentagonului spune că ritmul lor „lent” le epuizează şi că forţa de luptă a armatei a scăzut cu aproximativ 20%.

Preşedintele rus Vladimir Putin a numit în aprilie un nou comandant al trupelor sale, pe generalul Aleksander Dvornikov, în aprilie, mișscare considerată o recunoaştere a faptului că planul iniţial de război rusesc a eşuat. Inițial, Dvornikov a încercat să facă unităţile aeriene şi terestre să-şi coordoneze atacurile, au declarat oficialii americani. Dar generalul nu a mai fost văzut în ultimele două săptămâni, ceea ce i-a făcut pe unii oficiali americani să speculeze cu privire la cine se află de fapt la conducerea campaniei.

Piloţii ruşi au același comportament temător ca la începutul războiului: trec peste graniţă pentru a lansa atacuri şi se întorc rapid pe teritoriul rusesc, în loc să rămână în spaţiul aerian ucrainean pentru a limita răspunsul forţelor ucrainiene. Rezultatul este că Rusia încă nu a obținut niciun fel de superioritate aeriană, spun oficialii citați de publicația americană.

Armata rusă a făcut unele progrese în est, unde puterea de foc concentrată şi liniile de aprovizionare mai scurte au ajutat forţele ocupante să ducă lupte intense în ultimele zile. După trei luni sângeroase, Rusia a cucerit în cele din urmă Mariupol, creând o punte terestră cu Peninsula Crimeea.

Unele dintre zonele pe care forţele ruseşti au reuşit să le cucerească au fost rapid contestate, şi uneori recucerite de trupele ucrainene. Harkov este cel mai bun exemplu. Rusia a petrecut şase săptămâni bombardând al doilea oraş ca mărime al Ucrainei.

„Ruşii au cucerit Harkov pentru o scurtă perioadă de timp. Ucrainenii au contraatacat şi au recucerit Harkovul”, a spus secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

Tăierea liniilor de aprovizionare ruseşti la est de Harkov ar pune trupele ruseşti în aceeaşi situaţie în care s-au aflat după înaintarea lor spre Kiev, la începutul războiului.

Armata rusă urmează o metodă doctrinară de tip sovietic, în care trupele de pe teren nu sunt încurajate să semnaleze defecte de strategie care ar trebui să fie evidente sau care pot fi ajustate.

În schimb, ucrainenii, după 7 ani de antrenamente alături de trupe NATO, urmează metoda occidentală şi s-au dovedit eficienți în adaptarea la circumstanţele de pe teren, spun oficialii militari americani.

Trupele americane au sergenţi şi şefi de pluton şi caporali cărora li se dau sarcini şi orientări şi sunt lăsaţi să îndeplinească aceste sarcini după cum consideră necesar.

Chiar dacă Dvornikov a încercat să schimbe modul în care se comportă forțele ruse, invazia nu „se desfășoară foarte diferit în est față de tentativa din vest, deoarece nu a reușit să schimbe caracterul armatei ruse”, spune Frederick W. Kagan, analist al Proiectului Amenințări Critice de la American Enterprise Institute.

„Există câteva defecte împământenite în armata rusă pe care nu le-ar fi putut repara în ultimele săptămâni, chiar dacă ar fi încercat. Defectele sunt profunde și fundamentale”, a explicat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri