NYT a dat în judecată Departamentul de Stat pentru a primi mesajele lui Hunter Biden către oficiali ai Ambasadei României

Data actualizării: Data publicării:
Hunter Biden, fiul lui Joe Biden
Hunter Biden, fiul lui Joe Biden Foto: Profimedia Images

The New York Times a deschis luni un proces împotriva Departamentului de Stat al SUA, pentru a obține o serie de e-mailuri între Hunter Biden și oficiali ai ambasadei României la Washington. Cotidianul american a acuzat Departamentul de Stat că nu a predat în timp util documentele pe care ziarul le solicitase prin legea americană a liberului acces la informații (FOIA).

Jurnaliștii The New York Times vor să să obțină e-mailurile trimise de ambasada României între 2015 și 2019 în care se menționau o serie de oameni de afaceri internaționali, inclusiv fiul președintelui SUA și fostul său asociat de afaceri, Tony Bobulinski, devenit pentru scurt timp o celebritate la sfârșitul alegerilor din 2020, din cauza legăturilor sale cu fiul lui Joe Biden, informează Politico

Solicitările în baza FOIA ale reporterului Kenneth P. Vogel, trimise pentru prima dată în iunie anul trecut către Departamentul de Stat, caută și informații despre fostul primar al orașului New York, Rudy Giuliani, care a fost trimis de fostul președinte Donald Trump pentru a investiga afacerile lui Hunter Biden în Ucraina.

Citește și: Hunter Biden, fiul președintelui american ales, a anunțat că este vizat de o anchetă cu privire la taxele sale

În cererea pentru deschiderea procesului, depusă de The New York Times la tribunalul federal din Manhattan, cotidianul american acuză Departamentul de Stat al SUA că tergiversează procesul de îndeplinire a solicitărilor în baza FOIA. 

În decembrie 2021, New York Times a solicitat un răspuns din partea Departamentului de Stat, în care instituția federală să precizeze care este data estimată pentru îndeplinirea cererilor FOIA. Departamentul a transmis că aceasta este 15 aprilie 2023.

Unul dintre obiectivele pentru ca cotidianul american a intentat un proces pare să fie acela de a afla dacă oficialii ambasadei de la București în SUA au făcut favoruri în ceea ce privește unele afaceri private, inclusiv, probabil, unele în care era implicat fiului președintelui actual al Statelor Unite. Dacă s-ar dovedi conexiunea aceasta, s-ar ridica suspiciuni cu privire la posibile conflicte de interese și corupția din interiorul administrației Biden.

Cererea New York Times către Departamentul de Stat al SUA se bazează pe trei puncte: 

  • Informații despre posibila utilizare necorespunzătoare a resurselor guvernului federal pentru a sprijini și promova interesele afacerilor private în care au fost implicați oficiali ai guvernului Statelor Unite;

  • Informații despre posibila încălcare a Foreign Agents Registration Act (o lege a Statelor Unite care impune persoanelor implicate în activități politice interne sau de advocacy în numele unor interese străine să se înregistreze la Departamentul de Justiție al SUA și să dezvăluie relația, activitățile și compensațiile financiare aferente - n. red.);

  • Informații despre neaplicarea prevederilor Foreign Agents Registration Act de către guvernul federal în legătură cu activitățile politice interne în numele unor interese străine.

O investigație de lungă durată

Solicitările în baza FOIA sunt un semn că ziarul newyorkez încă investighează rețeaua de relații internaționale de afaceri cultivată de fiul președintelui Joe Biden. Republicanii din Senat au căutat în 2020 dovezi conform cărora, pe vremea când era vicepreședintele al lui Barack Obama, Joe Biden ar fi manipulat anumite politici ale Ucrainei în beneficiul fiului său. Senatorii americani din Partidul Republican nu au reușit însă să dovedească vreo faptă concretă care să justifice suspiciunile. 

„Ca parte de rutină a reportajelor lor, jurnaliștii New York Times caută în mod regulat informații care au potențialul de a deveni știri, dintr-o varietate de surse, inclusiv din partea guvernului SUA prin solicitări în baza FOIA”, a spus un purtător de cuvânt al ziarului. 

Sperăm că guvernul va elibera cu promptitudine orice documente relevante. Noi suntem întotdeauna pregătiți să ne continuăm cererea printr-un proces, dacă este necesar. La fel cum facem cu orice alt reportaj. Vom evalua calitatea informațiilor odată ce le primim", a mai declarat purtătorul de cuvânt al New York Times.

Investigația jurnalistică amenință să reînvie o veche ceartă, care uneori s-a transformat în ceva aproape personal, între echipa de campanie a lui Biden și Ken Vogel, reporterul New York Times care a scris de mai multe ori despre Hunter Biden.

Într-o serie de materiale jurnalistice publicate în New York Times și POLITICO de-a lungul mai multor ani, Ken Vogel a scris atât despre activitățile și implicarea în afaceri ale lui Hunter Biden, cât și despre cum echipa de campanie a lui Donald Trump și-a fixat atacurile pe acest subiect, mergând până în momentul în care administrația Trump, pe final de mandat, a întreprins măsuri agresive pentru a descoperi informații despre Hunter Biden.

Vogel a descris subiectul ca fiind atât o „responsabilitate semnificativă” pentru Joe Biden, cât și o revelație „prevestitoare” despre ranchiuna lui Trump față de oficialii din Ucraina, pregătind scena pentru punerea sub acuzare a președintelui în 2020.

Hunter Biden a fost în România

Hunter Biden a anunțat în decembrie 2020 că Departamentul de Justiție îi cercetează taxele legate de munca sa în China și primirea unui diamant de 2,8 karate de la un om de afaceri chinez.

În octombrie 2020, New York Post a raportat existența unui e-mail în care un consilier care lucrează cu Burisma, compania energetică ucraineană în care Biden a fost membru al consiliului de administrație, i-a mulțumit lui Hunter Biden pentru că s-a oferit să organizeze o întâlnire cu Joe Biden. Joe Biden a descris raportul drept o „campanie de calomnie”, scrie Business Insider

Cu o săptămână înaintea alegerilor americane, New York Times publica o anchetă din care reieșecă fiul lui Joe Biden a fost în România în 2017 și a avut un plan de afaceri în care erau implicați o mare companie chineză din domeniul energiei, dar și controversatul om de afaceri român Puiu Popoviciu. Până la urmă, însă, afacerea nu s-a materializat.

Nu există însă nicio dovadă că fostul vicepreședinte american și actual candidat, Joe Biden, ar fi fost implicat în vreun fel în afacerile fiului său ori că ar fi încasat ilegal bani din România, cum acuză tabăra Trump.

Citește și: România, implicată de Giuliani în scandalul Trump-Biden. Jurnalist american de investigații: „Vor fi multe dezinformări despre România”

Confruntarea dintre cel mai mare ziar din SUA și echipa liderului de la Casa Albă a persistat pe tot parcursul primului an de mandat al lui Joe Biden. Administrația Biden a ținut cotidianul New York Times la distanță. Biden a acordat până acum un singur interviu ziarului american, acceptând să vorbească cu David Brooks, cronicarul conservator pe care președintele SUA îl citește în mod regulat.

Citește și: Ambasadorul SUA la UE recunoaşte că a condiţionat un ajutor pentru Ucraina de deschiderea unei anchete asupra lui Biden

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri