O afacere devine tot mai profitabilă în China după ce s-a constatat că în cimitire nu mai e niciun loc

Data actualizării: Data publicării:
oameni in cimitir in china
O afacere devine tot mai profitabilă în China după ce s-a constatat că în cimitire nu mai e niciun loc. FOTO: Profimedia Images

În China, cimitirele sunt supraaglomerate, iar autoritățile estimează că în 15 ani nu va mai fi niciun loc liber pentru înmormântări. În aceste condiții, guvernul a început să ofere recompense financiare persoanelor care aleg să împrăștie cenușa rudelor pe mare sau să o îngroape în containere mici biodegradabile.

Xiao Hu nu a crezut niciodată că va ajunge să aibă o afacere care să îi aducă profit de pe urma faptului că cimitirele din China au ajuns supraaglomerate. Ani de zile a lucrat în turism, oferind excursii cu barca turiștilor care vizitau Zhoushan, un arhipelag de pe coasta de est a Chinei continentale. În ultimii ani, clientela i s-a schimbat datorită faptului că este aproape de apă și de templele de pe Muntele Putou – unul dintre cei patru munți sacri ai budismului chinez, scrie The Guardian.

Prima dată când un client a întrebat dacă poate folosi o barcă pentru a împrăștia cenușa persoanei dragi în Marea Chinei de Est, Xiao Hu a refuzat. A simțit că „nu este foarte plăcut să lucreze cu morții”. Ulterior, un bărbat în vârstă a întrebat dacă „se poate face o înmormântare pe mare”. În fața acestor cereri tot mai numeroase, Xiao Hu a decis să încerce să își regândească afacerea. Așa că, în martie 2022, Xiao Hu și-a înființat propria companie pe fondul interesului în creștere pentru înmormântările pe mare. 

În mod normal, iese pe mare de două sau trei ori pe săptămână, dar în perioadele aglomerate are chiar și 30 de ieșiri pe lună, cu barca. După ce Jiang Zemin, fostul președinte al Chinei, a ales să-și împrăștie cenușa în gura râului Yangtze în decembrie, cererile către compania lui Xiao Hu s-au triplat, spune ea.

Cei mai mulți chinezi nu sunt budiști, așa că funeraliile cu înmormântare și piatră funerară reprezintă o parte importantă a ritualurilor după decesul unei persoane. Dar, în ultimii ani, urbanizarea rapidă și îmbătrânirea populației au făcut ca parcelele de morminte – în special în orașe – să fie tot mai greu de găsit, în timp ce prețurile au crescut la peste 100.000 de yuani (14.550 de dolari). Autoritățile din Shanghai estimează, având în vedere tendințele actuale, că spațiul disponibil în cimitire se va epuiza în 15 ani.

Având în vedere că cimitirele au ajuns supraaglomerate, guvernul a început să încurajeze oamenii să opteze pentru soluții alternative. În 2021, rata de incinerare a ajuns la aproape 59%, în creștere față de 47% în 2015, potrivit Ministerului Afacerilor Civile. Dar urnele sunt adesea îngropate în morminte, așa că unele autorități locale au început să ofere recompense în bani persoanelor care aleg să împrăștie cenușa rudelor pe mare sau să o îngroape în containere mici biodegradabile.

Mass-media de stat a început, de asemenea, să popularizeze teoria că respectul față de o persoană trebuie arătat mai bine în viață. „O sută de închinări și venerări după moarte nu valorează nici cât jumătate de zi în care ai fost alături unei persoane cât era în viață”, se arăta într-un mesaj promovat în presă al unui tânăr căruia îi murise un părinte.

Aprilie este o lună deosebit de importantă pentru cinstirea morților. Este luna în care oamenii merg, prin tradiție, la mormintele strămoșilor lor pentru a curăța pietrele funerare și pentru a aprinde lumânări. În Suzhou, un oraș de pe coasta de est a Chinei, biroul de afaceri civile a închiriat o navă pentru a duce pe mare 190 de oameni îndoliați, pentru a participa la o înmormântare prin care și-au luat rămas bun de la 79 de persoane dragi, potrivit unui raport publicat de autoritățile locale. Fiecare familie participantă a primit câte 2.000 de yuani.

Pentru cei care aleg o companie precum cea a lui Xiao Hu pentru ceremonii pe mare, costurile pot ajunge la 10.000 de yuani. Dacă sunt mai mulți membri ai familiei care vor să fie prezenți, costul poate fi chiar dublu, dar chiar și așa este mult mai ieftin decât o înmormântare în cimitir.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri