O bancă din Dubai a fost jefuită cu un „deepfake” audio

Data actualizării: Data publicării:
utilizator care tine in mana un smartphone in jurul caruia o grafica sugereaza transferul de date
O bancă din Dubai a fost jefuită cu un telefon înșelător. Este al doilea caz cunoscut de deepfake audio Foto: Guliver/GettyImages

Hackerii a furat 35 de milioane de dolari de la o bancă din Dubai cu ajutorul unei voci clonate electronic. Hoții s-au dat drept managerul unei firme care avea un cont la acea bancă. Jaful este de proporții și până în prezent este al doilea caz cunoscut în care se folosește un „deepfake” audio.

Hoții au sunat la bancă, iar directorul instituției financiare a auzit la telefon o voce cunoscută, care îi cerea să transfere 35 de milioane de dolari. Pe email avea și toate datele tranzacției, primite de la un avocat, așa că totul părea în regulă. Banca a autorizat transferul uriașei sume de bani, care a ajuns în diverse conturi de pe glob ale hackerilor.

Autoritățile din Dubai au avertizat că asemenea înșelăciuni, deocamdată ieșite din comun, pot deveni tot mai frecvente, deoarece tehnologia „deepfake” devine din ce în ce mai bună și mai accesibilă.

Jaful din Dubai este doar al doilea caz cunoscut în care se folosește un deepfake audio. În 2019, printr-o metodă similară, directorul unei companii energetice din Marea Britanie, care a crezut că vorbește la telefon cu șeful lui, a trimis peste 240.000 de dolari într-un cont secret din Ungaria.

„Deepfake”-urile sunt montaje în care o persoană dintr-o imagine sau un videoclip existent este înlocuită cu imaginea unei alte persoane. Această falsificare a conținutului, care dă o senzație de perfectă autenticitate, a fost pusă la punct cu ajutorul inteligenței artificiale și a tehnologiei de învățare automată. Uneori amuzante, intrând în categoria farselor, deepfake-urile devin periculoase când sunt folosite în scop de manipulare, pentru a credibiliza știri false, pentru a șantaja sau a comite fraude financiare. 

Apărute inițial în domeniul vizual, deepfake-urile încep să fie și audio, pentru că programele de sintetizare a vocii pot copia ritmul și intonația din vocea unei persoane și pot fi utilizate pentru a crea discursuri foarte convingătoare.

Citiți și: Regina Elisabeta a II-a "deepfake" a dansat în timpul mesajului de Crăciun, pentru a arăta cât de periculoasă a ajuns dezinformarea

Cum arată un „deepfake” cu Donald Trump? Președintele, parodiat de creatorii serialului „South Park” cu ajutorul acestei tehnologii

VIDEO Deepfake cu Bruce Willis în Rusia. Actorul ar fi primit până la 2 milioane de dolari

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri