O barcă plină cu migranți „s-a rupt în două” în largul coastelor Italiei. Cel puțin 58 de oameni, inclusiv un copil, au murit

Data actualizării: Data publicării:
echipe salvare pe plaja unde a ajuns barca rupta dupa naufragiu
Cel puțin 64 de migranți s-au înecat în largul coastelor Italiei, după ce ambarcațiunea în care se aflau s-a rupt în două din cauza valurilor mari. Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE 17:50 Cel puțin 58 de migranți, inclusiv un bebeluș, au murit iar alți zeci au supraviețuit, după ce ambarcațiunea supraîncărcată în care se aflau s-a scufundat în marea agitată de la coasta sudică a Italiei, potrivit BBC.

Cel puțin 62 de migranți s-au înecat în largul coastelor Italiei, după ce ambarcațiunea în care se aflau s-a rupt în două din cauza valurilor mari. Foto: Profimedia Images
Cel puțin 62 de migranți s-au înecat în largul coastelor Italiei, după ce ambarcațiunea în care se aflau s-a rupt în două din cauza valurilor mari. Foto: Profimedia Images

Vasul aparent s-a rupt în timp ce încerca să ajungă la mal cu aproape 150 de oameni la bord, lângă orașul de coastă Crotone din regiunea Calabria.

Multe trupuri au fost recuperate de pe plaja unei stațiuni din apropiere.

În fiecare an, foarte mulți oameni care fug de război și sărăcie traversează Marea Mediterană, din Africa spre Italia.

Oficialii locali au estimat cel mai recent bilanț al deceselor la 58 sau 59.

Anterior, garda de coastă a spus că 80 de persoane au fost salvate, „inclusiv unele care au reușit să ajungă la mal după scufundarea” ambarcațiunii.

Manuela Curra, oficial guvernamental local, a declarat pentru Reuters că barca a părăsit Izmir din Turcia în urmă cu trei sau patru zile.

Persoanele aflate la bord erau în principal din Afghanistan, Pakistan, Somalia și Iran, potrivit oficialilor italieni, iar președintele Sergio Mattarella a spus că mulți fugeau de „condiții foarte dificile”.

Un supraviețuitor a fost arestat pentru trafic de migranți, potrivit poliției vamale.

--știre inițială--

Apoape 40 de migranţi, printre care un bebeluș de câteva luni, au murit după ce barca lor a naufragiat în largul coastelor Italiei. Zeci de trupuri au ajuns pe o plajă din Calabria, relateză The Guardian.

Serviciul de pompieri al Italiei a scris pe Twitter că 28 de cadavre au fost recuperate. Multe dintre acestea au fost găsite pe plaja de lângă Steccato di Cutro, o destinație turistică, în timp ce altele au fost găsite în apă.

Se estimează că 100 de persoane se aflau la bordul ambarcațiunii înainte ca aceasta să se lovească de stânci. 50 de oameni au fost salvați până acum.

Potrivit postului de televiziune RAI, barca „s-a rupt în două”. Cei de la bord „nu au avut timp să ceară ajutor”, spun sursele citate de televiziunea națională.

Acest nou naufragiu intervine la numai câteva zile după ce Parlamentul italian a adoptat noi reguli controversate cerute de guvernul dominat de extrema dreaptă.

Joi, Parlamentul italian a adoptat o hotărâre de guvern care limitează acţiunile navelor cu migranţi la bord. Conform reglementării, navele trebuie să ceară „fără întârziere” permisiunea de a intra într-un port după ce salvează migranţi din Marea Mediterană, fără a mai căuta alte ambarcaţiuni cu refugiaţi. Până acum, navele folosite de organizaţii neguvernamentale navigau timp de mai multe zile în larg, efectuând frecvent serii de operaţiuni de salvare înainte de a se îndrepta spre nord, către Italia.

Reglementarea este o componentă a eforturilor guvernului de la Roma de a limita activităţile despre care premierul Giorgia Meloni afirmă că încurajează migranţii să rişte traversarea pe mare, din Africa de Nord în Italia.

Organizaţiile caritabile susţin însă că migranţii pornesc la drum oricum, fără a aştepta apropierea unor nave de salvare. Grupurile umanitare afirmă că interzicerea salvărilor multiple va duce la şi mai multe decese, iar ONU a cerut Italiei să retragă proiectul legislativ după ce fusese deja aprobat luna aceasta de Camera Deputaţilor, relatează Agerpres.

Cu toate acestea, numărul de migranţi sosiţi în Italia nu a scăzut. Anul acesta, s-au înregistrat până acum 12.667 de intrări, faţă de 5.273 în aceeaşi perioadă din 2022. Cel puţin 157 de migranţi au fost daţi dispăruţi şi probabil au murit în 2023, în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană. Un document al ministerului de interne consemna, potrivit Reuters, că anul trecut din circa 105.000 de migranţi, doar 10% au fost aduşi în Italia de navele organizaţiilor neguvernamentale.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri