O dronă „sinucigașă” a atacat vasul petrolier al unuia dintre cei mai bogați miliardari israelieni în Golful Oman

Data publicării:
Dronă iraniană înarmată
Cu toate că atacul nu a fost revendicat de nimeni, tipul de echipament folosit și ținta aleasă par să incrimineze Iranul. Foto: Profimedia Images

O dronă „sinucigașă” a atacat luni seara un vas petrolier în Golful Oman deținut de un miliardar israelian, potrivit unui oficial american, dar nu a provocat distrugeri majore, scrie CNN. În urma incidentului, prețul țițeiului a crescut cu 65 de cenți, ajungând la valoarea de 94,5 de dolari pe baril.

Drona a atacat Pacific Zircon, un vas înregistrat în Liberia și afiliat cu Israelul care transporta motorină, luni la ora 10 seara, ora locală, potrivit oficialului. Nava plecase din Sohar, Oman, și se deplasa spre Buenos Aires, Argentina, potrivit The Guardian.

Drona, cunoscută și ca un „vehicul aerian fără pilot de unică folosință”, nu a scos din funcțiune vasul petrolier și nici nu i-a perturbat călătoria.

Idan-Ofer
Idan Ofer, care are afaceri în domeniul energiei, sportului și industriei miniere, este fiul magnatului transportului maritim Sammy Ofer, născut la Galați. Foto: Profimedia Images

Vasul a suferit avarii minore în urma incidentului care a avut loc la aproape 250 de kilometri de coasta Omanului, dar nu au fost raportate victime sau scurgeri de petrol, potrivit companiei Eastern Pacific Shipping.

Idan Ofer, miliardarul israelian care deține vasul, este și patronul conglomeratului care deține Quantum Pacific Shipping și are afaceri în energie, sport și industria minieră.

Ofer este unul dintre cei doi fii ai magnatului transportului maritim Sammy Ofer, care a murit în 2011 și era unul dintre cei mai bogați oameni din Israel. Averea lui Idan Ofer se ridică la aproape 10 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

petrolier-atac
În ultimii ani au avut loc mai multe atacuri cu drone asupra vaselor petroliere. În poză: petrolier iranian atacat cu drone în largul coastei siriene. Foto: Profimedia Images

Cu toate că atacul nu a fost revendicat de nimeni, tipul de echipament folosit și ținta aleasă par să incrimineze Iranul, care a mai lansat astfel de atacuri în trecut.

Prețul țițeiului a crescut marți după ce aprovizionarea cu petrol a anumitor părți din Europa a fost suspendată temporar prin segmentul gazoductului Drujba, potrivit administratorilor conductei din Slovacia și Ungaria.

O dronă înarmată a atacat nava de transport Mercer Street pe data de 30 iulie 2021 în largul coastei Omanului. Iranul i-a trimis drone sinucigașe și Rusiei pe care armata rusă le folosește în războiul din Ucraina.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri