O eroare de program pune în pericol securitatea a sute de milioane de calculatoare și telefoane smart. „Este o bombă cu ceas”

Data publicării:
Hacker la calculator
SRI recrutează hackeri. Foto: Profimedia Images

Un defect major al programelor folosite de sute de milioane de telefoane smart și calculatoare ridică semne de alarmă, avertizează experții în securitate cibernetică. Marile companii de tehnologie se grăbesc să rezolve problema care ar putea fi exploatată de hackeri, informează CNN.

Vulnerabilitatea, care a fost raportată săptămâna trecută, se găsește într-un program cunoscut sub numele de „Log4j”, care utilizează limbajul de programare Java. Marile companii folosesc programul pentru a-și configura aplicațiile, ceea ce dă naștere unor potențiale riscuri pentru întreg internetul.

Serviciul de cloud al lui Apple, firma de securitate online Cloudflare și unul dintre cele mai populare jocuri video, Minecraft, sunt doar câteva din multele servicii care folosesc Log4j, potrivit cercetătorilor din securitate.

Șefa Departamentului de Securitate Cibernetică al SUA a numit-o „una dintre cele mai grave defecte” pe care le-a întâlnit în cariera sa. Ea a mai adăugat că un număr tot mai mare de hackeri încearcă, în acest moment, să exploateze vulnerabilitatea.

Sute de încercări pe minut ale hackerilor de a pătrunde ilegal în rețelele digitale prin exploatarea defectului Log4j

De marți, au fost mai mult de 100 de încercări pe minut ale hackerilor de a exploata defectul, potrivit informațiilor obținute de firma de securitate cibernetică Check Point.

Șeful unei alte firme de securitate, TrustedSec, a expicat că le va lua ani de zile pentru a putea rezolva problema, iar în tot acest timp hackerii vor încerca în fiecare zi să profite de slăbiciunea din sistem. „Este o bombă cu ceas pentru toate companiile.”

Log4j este una dintre cele mai populare biblioteci de autentificare folosite online, potrivit experților. Log4j le oferă dezvoltatorilor de software o cale de a înregistra activitatea, care mai apoi poate fi folosită pentru operațiuni de ajustare („troubleshooting”), audit și urmărire a datelor.

Deoarece este gratis și disponibilă tuturor, biblioteca virtuală afectează toate colțurile internetului.

„Este peste tot. Chiar dacă ești un dezvoltator de programe care nu folosește Log4j în mod direct, s-ar putea ca una din celelalte biblioteci virtuale pe care le folosești utilizează codul vulnerabil”, a explicat cercetătorul-șef al firmei de securitate cibernetică Veracode. „Asta este natura programului”: se ascunde cât mai adânc în sistem.

Unele dintre cele mai mari companii din lume folosesc Log4j - toate sunt expuse atacurilor hackerilor

Companiile Apple, Google, Amazon, IBM, Oracle și multe altele folosesc acest program. Se poate regăsi în aplicații populare și site-uri, iar sute de milioane de aparate din întreaga lume care accesează aceleași servicii ar putea fi expuse vulnerabilității.

Hackerii se pare că au știut despre defectul programului Log4j cu o săptămână înainte ca știrea să devină publică. Acum, cu un număr așa de mare de încercări de a pătrunde ilegal în rețelele digitale, mulți se tem că vor urma vremuri și mai grele.

„Actori mai profesioniști și mai sofisticați vor găsi o cale de a transforma vulnerabilitatea într-o armă pentru a profita cel mai mult”, a spus inginerul-șef al Check Point.

Marți, Microsoft a transmis printr-un mesaj de pe blog-ul lor că hackeri finanțați de China, Iran, Coreea de Nord și Turcia au încercat să exploateze defectul din Log4j.

Pe experți îi îngrijorează această problemă din cauză că hackerii o pot exploata pentru a pătrunde ilegal în server-ul companiilor, ceea ce le va permite să intre și în alte părți ale rețelei.

De asemenea, este foarte dificil de detectat problema sau de constatat dacă sistemul a fost deja compromis. În plus, marți, a fost găsită încă o vulnerabilitate în sistemul Log4j – între timp, a fost remediată de compania nonprofit care a dezvoltat programul Log4j și alte programe ușor de distribuit și modificat.

Popularul joc Minecraft este afectat de aceeași problemă

Săptămâna trecută, Minecraft a publicat pe blog că s-a descoperit o vulnerabilitate într-una din versiunile jocului, pe care au remediat-o rapid. Alte companii au luat măsuri similare. IBM, Oracle, AWS și Cloudflare au emis sfaturi clienților. Unele companii au pus la dispoziție update-uri sau au dezvăluit planuri de a rezolva problemele prin modificări ulterioare.

„Este o eroare atât de severă, încât e imposibil să apeși un buton și să rezolvi problema ca pe o vulnerabilitate tradițională. Necesită foarte mult timp și efort”, a spus șeful de la TrustedSec.

Pentru mai multă transparență și pentru a ajuta la oprirea informațiilor false, agenția americană care se ocupă de securitatea cibernetică a spus că o să lanseze un site unde o să apară toate produsele afectate de vulnerabilitate și modurile în care pot să profite de ea hackerii.

Presiunea cade în mare parte pe companii. Pentru moment, trebuie să facem update aparatelor, programelor și aplicațiilor pe care le deținem atunci când companiile producătoare își actualizează produsele, în următoarele zile și săptămâni.

Companiile mici și instituțiile cu bugete reduse sunt cele mai vulnerabile

Guvernul american a avertizat companiile afectate să fie în alertă maximă pe timpul sărbătorilor și să fie atente la atacurile cibernetice și cele care cer utilizatorilor bani pentru a le permite accesul la aparatele și informațiile lor personale.

Există pericolul ca micile companii să nu aibă resursele necesare pentru a rezolva problema securității cibernetice.

Un director al firmei de securitate cibernetică Red Canary a spus că îngrijorarea cea mai mare este pentru școli, spitale și alte locuri, unde de domeniul IT se ocupă o singură persoană, care, de cele mai multe ori este nepregătită și nu are resursele necesare pentru a remedia problemele. „Acestea sunt organizațiile care mă îngrijorează cel mai mult – organizațiile mici care au bugete mici.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri