O femeie care a fugit din Coreea de Nord vrea să se întoarcă acasă după 6 ani: „Coreea de Sud este la fel de sufocantă”

Data publicării:
oameni in fata a doua statui uriase cu fostii conducători din coreea de nord
O femeie care a fugit din Coreea de Nord vrea să se întoarcă acasă după 6 ani FOTO: Getty Images

O femeie din Coreea de Nord care a reușit să fugă în sud în 2017 spune acum că și-ar dori să se întoarcă acasă și să „moară acolo”. „Sunt atât de singură. Vreau să mă întorc și să mor acolo. Coreea de Sud este la fel de sufocantă ca Nordul”, a declarat ea pentru Bloomberg.

Femeia, identificată doar cu numele de familie din motive de siguranță, a spus că și-a luat cu ea în Coreea de Sud doar unul din fii. Când familia și-a dat seama că nu dispune de suficiente resurse financiare pentru ca toți să fugă din țară, fiul cel mare s-a sacrificat și a rămas acasă.

A fost omorât în bătaie când autoritățile nord-coreene au aflat că Lee, mama lui, a fugit, a spus femeia.

Povestea ei despre viața din Sud arată că fuga de regimul lui Kim Jong-un nu le garantează cetățenilor din Coreea de Nord o viață liniștită. În Coreea de Nord, oamenii se luptă cu foametea, dar cetățenii care au reușit să fugă spun că este mai greu să fii departe de familie.

Im Su-ryuh, de 51 de ani, o altă femeie care a reușit să fugă, a vorbit despre dorul de casă. „Plâng adesea pentru că mi-e dor de familia pe care am lăsat-o în urmă. Au trecut vreo trei ani, dar încă visez la Coreea de Nord”, a declarat ea pentru Bloomberg.

Ea a fugit din Coreea de Nord prin China și a călătorit prin Laos și Thailanda, în primele zile ale pandemiei de COVID-19. Ca să ajungă în Coreea de Sud, a plătit salariul pe 10 ani pe care l-a avut în Coreea de Nord.

În ciuda faptului că îi este dor de casă, ea a numit Seulul un „rai pe pământ”, pentru că primește bani și orez de la guvernul sud-coreean în fiecare lună.

Peste 33.000 de persoane au fugit din Coreea de Nord în Coreea de Sud începând cu 1998, potrivit CNN, care citează surse guvernamentale.

Mai mulți dezertori au devenit cunoscuți în întraga lume, așa cum este Ji Seong-ho, care a devenit politician în Seul, după ce a evadat din Nord. El a fost invitat de mai multe ori să participe la evenimente în Washington, D.C..

Yeonmi Park, un alt dezertor, a devenit un YouTuber foarte cunoscut.

Însă mulți nord-coreeni se adaptează greu la viața din sud. Un sondaj efectuat de Asian Foundation printre 131 de refugiați din Coreea de Nord care s-au lansat în antreprenoriat arată că 53,4% dintre ei spun că se luptă să-și câștige existența, pentru că nu au capital suficient sau abilitățile necesare pentru a avea succes în Sud.

Mulți nord-coreeni suferă de singurătate, pentru că au fugit fără familiile lor, sunt foarte reținuți față de străini și tind să trăiască izolați, potrivit unui studiu din 2000 efectat de Jurnalul Medical Yonsei.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri