O femeie cu tetracromie, care poate vedea 100 de milioane de culori, a născut un copil cu daltonism

Data publicării:
concetta antico
Concetta Antico are tetracromie, o mutație genetică ce îi permite să vadă 100 de milioane de culori Foto: concettantico.com

O australiancă din Statele Unite nu vede viața doar în roz, ci în 100 de milioane de culori. Concetta Antico este tetracromată, adică are patru receptori de culoare, faţă de cei trei pe care îi au oamenii în mod normal. Dar, ca o ironie a sorții, fiica sa de 12 ani s-a născut cu daltonism, un defect al vederii care constă în incapacitatea de a distinge culorile, în special roșul de verde.

Concita Antico a profitat de abilitățile ei deosebite și a început să picteze. S-a mutat din Australia în California, unde a devenit profesoară de arte și se bucură de super-vederea ei.

Australianca a aflat despre mutația ei genetică abia în 2012, când unul dintre studenţi i-a trimis o lucrare ştiinţifică despre tetracromie. Antico i-a contactat pe cercetătorii care au scris articolul și, după mai multe teste, aceștia au confirmat că are tetracromie.

Cum este să vezi lumea în mult mai multe nuanțe

Până acum 10 ani, spune Antico, „nu ştiam că nu experimentam lumea aşa cum o fac ceilalţi oameni. Pentru mine, lumea era într-adevăr foarte colorată. Este ca şi cum nu ştii că eşti o zebră decât dacă nu eşti o zebră”, a declarat ea pentru The Guardian.

În copilăria petrecută în Sydney, Antico spune că a fost întotdeauna „puţin ieşită din tipare”. Își vopsea părul în culori vii, alegea pentru dormitorul ei un covor verde-smarald şi perdele negre şi verde-lămâie. Fascinată de natură, deseori dispărea pentru o zi întreagă în jurul unui teren de golf din apropiere. „Întotdeauna am simţit că trăiesc într-o lume magică. Ştiu că aşa spun copiii, dar pentru mine, era ca şi cum totul era hiper-minunat, hiper-diferit. Întotdeauna exploram în natură, mă adânceam şi încercam să văd complexitatea, pentru că vedeam mult mai multe detalii în toate. Altcineva ar putea să se uite la o frunză sau la o petală a unei flori, dar pentru mine, era ca o constrângere de a înţelege cu adevărat, de a vedea cu adevărat şi, uneori, de a petrece mult timp cu ea. Şi am vrut doar să pictez şi să portretizez tot ceea ce vedeam”, spune Concetta Antico.

Faptul că are o vedere ieșită din comun îi aduce o fericire enormă: „Sunt sigură că oamenii cred că sunt drogată tot timpul, dar în realitate sunt doar drogată de viaţă şi de frumuseţea care ne înconjoară. De multe ori mă gândesc, cum poţi fi nefericită în această lume? Du-te şi stai într-un parc. Uită-te la un tufiş sau la un copac. Nu poţi să nu apreciezi cât de magnific este”, spune Antico.

După ce a terminat universitatea, Antico s-a mutat în Statele Unite, unde a devenit artistă şi profesoară de artă în San Diego, dezvoltându-şi stilul unic de peisaje colorate, cu floră şi faună.

Ce i-a spus fiicei cu daltonism

În 2012, cu câteva luni înainte să afle că are, de fapt, tetracromie, Concetta Antico descoperise că fiica ei este daltonistă. „I-am spus că este bine, că este doar diferită şi specială şi uimitoare şi că oricum o voi învăţa cum să vadă culorile”, a povestit femeia.

Când a deschis articolul despre tetracromie care îi fusese trimis, unul dintre primele lucruri pe care le-a citit a fost că femeile care au această mutație genetică riscă să dea naștere unui descendent de sex feminin daltonist.

Potrivit dr. Kimberly Jameson, un cercetător de la Universitatea din California care a studiat cazul lui Antico, simplul fapt de a avea gena - pe care o au aproximativ 15% dintre femei - nu este de unul suficient pentru a fi tetracromat, dar este o condiţie necesară. „În cazul Concettei, credem că pentru că ea pictează, într-un fel, continuu de la vârsta de 7 ani, și-a valorificat cu adevărat acest potenţial suplimentar şi l-a potențat. Aşa funcţionează genetica: îţi oferă potenţialul de a face lucruri şi dacă mediul îţi cere să faci acel lucru, atunci genele intră în acţiune”, a explicat Kimberly Jameson.

Prin intermediul testelor genetice de familie, Antico a aflat că mama ei, care a murit când avea ea 12 ani, era, de asemenea, susceptibilă de a fi tetracromată, o descoperire care a ajutat-o pe Antico să dea un sens casei sale din copilărie. „Cum ar fi, ea avea o lumină roşie şi albastră în piscină în anii '60, doar pentru a o face violetă. Lucruri pe care nimeni nu le făcea, lucruri cu adevărat bizare, iar casa ei avea culori neobişnuite”, povestește Antico.

Centrele comerciale cu iluminare fluorescentă îi provoacă neliniște

În timp ce lumea naturală este un stimulent pozitiv pentru Concetta, multe medii create de om, cum ar fi un centru comercial mare cu iluminare fluorescentă, au efectul opus. „Mă simt foarte neliniştită. De fapt, evit să intru în acest tip de clădiri, intru doar dacă este absolut necesar”, spune ea. „Nu-mi place barajul, atacul masiv de bucăţi de culori neatractive. Adică, există o diferenţă între a te uita la un raft de lucruri într-un magazin alimentar şi a te uita la un rând de copaci. E urât, iar luminile sunt stridente. Mă face să nu fiu fericită”, mărturisește femeia.

Stabilită acum în Byron Bay, Antico predă mai puţin şi pictează mai mult. „Voi continua să-mi pictez păsările, animalele, copacii. Vreau să descriu ceea ce văd în natură, pentru că aceasta este o fereastră, într-un fel, către lucruri pe care alţi oameni nu le văd cu adevărat”, a explicat ea.

(sursa: Mediafax)

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri