O femeie din Polonia care și-a omorât soțul în timp ce acesta încerca să o violeze a fost declarată nevinovată de Curtea Supremă

Data publicării:
Poza ilustrativă pentru viol
O femeie care și-a omorât soțul în timp ce acesta încerca să o violeze a fost declarată nevinovată de Curtea Supremă. Foto: Profimedia Images

O femeie de 38 de ani, din Polonia, care și-a înjunghiat mortal soțul, în legitimă apărare, atunci când bărbatul a încercat să o violeze, a fost achitată de Curtea Supremă, scrie NotesfromPoland.

Deși două instanțe inferioare au găsit-o nevinovată, procurorii au vrut să obțină anularea hotărârilor anterioare.

Incidentul a avut loc în satul Przybysławice, lângă Cracovia, pe 23 iunie 2020. Soțul inculpatei a venit acasă beat și i-a cerut soției să întrețină relații sexuale. În acel moment, cei doi copii mici ai cuplului se aflau în casă. Femeia a fugit pe balcon și a încercat să ceară ajutorul unui vecin, relatează Agenția Poloneză de Presă (PAP). Bărbatul a început să o împingă, moment în care femeia l-a înjunghiat în braț cu un cuțit pe care l-a apucat în timpul luptei. Pentru că bărbatul nu s-a oprit, soția lui l-a înjunghiat din nou, de data aceasta în piept. S-a prăbușit și femeia a sunat la ambulanță. Medicii nu au putut, însă, să salveze viața bărbatului.

După incident, procurorii au acuzat-o pe femeie de crimă, cerând o pedeapsă cu închisoarea de opt ani. Ea a stat șase luni în arest preventiv. Cu toate acestea, în martie 2021, tribunalul regional din Cracovia a achitat-o, constatând că a acționat în legitimă apărare justificată. Această decizie a fost menținută de curtea de apel a orașului în luna octombrie a aceluiași an.

Dar procurorii au continuat să creadă că femeia este vinovată de crimă, susținând că soțul ei era atât de beat încât nu a trebuit să folosească un cuțit pentru a se apăra și ar fi putut, în schimb, să-l sperie țipând, a relatat ziarul local Gazeta Krakowska. Acest lucru i-a determinat pe procurori să depună un recurs la Curtea Supremă. Miercuri, judecătorii au respins cazul, menținând deciziile anterioare de achitare pentru femeia de 38 de ani.

În justificarea deciziei, judecătorul Curții Supreme Ryszard Witkowski a subliniat că nu a găsit erori flagrante de drept în decizia curții de apel care să permită contestarea acesteia. El a spus că pledoaria acuzării s-a întemeiat pe o evaluare diferită a acelorași probe. „Nicio evaluare diferită și nicio provocare a credibilității probelor nu sunt motive suficiente pentru a schimba sau a anula hotărârea”, a spus Witkowski, citat de PAP. „Instanța nu a avut nicio îndoială cu privire la cursul incidentului, precum și ipoteza că a existat o circumstanță de apărare necesară”.

Avocatul femeii, Katarzyna Król, a salutat decizia. „Instanțele au stabilit că libertatea sexuală a unei femei în sine este un bun mai important decât viața abuzatorului care a atacat-o”, a spus ea, după hotărâre.

Grupurile pentru drepturile omului au avertizat că violența împotriva femeilor și fetelor, în special violența domestică, s-a intensificat în timpul pandemiei de coronavirus. În Polonia, apelurile la o linie de asistență pentru victimele violenței domestice au crescut cu 50% în prima lună de izolare. Chiar înainte de pandemie, un raport comandat de guvern a constatat că 63% dintre femeile din Polonia au suferit o formă de violență domestică. De asemenea, a descoperit că 10% dintre bărbații din Polonia cred că nu există violul în căsătorie.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri