O femeie riscă să fie ucisă cu pietre pentru adulter, pentru că guvernul care o poate salva nu are miniștri

Data publicării:
piatra pe un perete cu sange
O femeie riscă să fie ucisă cu pietre pentru adulter, pentru că guvernul care o poate salva nu are miniștri. FOTO: Profimedia Images

O tânără condamnată să fie ucisă cu pietre pentru adulter nu poate fi salvată și eliberată deoarece guvernul care ar putea decide asta nu are miniștri. Se întâmplă în Suda, țară care, paradoxal, este din 2021 membru al Convenției ONu împotriva torturii, scrie BBC.

După lovitura de stat de acum un an, Sudanul este condus de o juntă militară.

Tânăra de 20 de ani nu a avut un proces corect și ar trebui eliberată, recunosc oficiali guvernamentali, care spun însă că nu există încă un ministru în guvern, astfel încât să se poată interveni în ajutorul ei.

Tânăra, care s-a despărțit de soțul ei în 2020 și a plecat să locuiască cu familia ei, a fost acuzată de adulter de către soțul ei, un an mai târziu. Ea a fost găsită vinovată în iunie 2022 de către un tribunal din orașul Kosti, în statul White Nile din Sudan.

Apelul ei împotriva condamnării a fost judecat și se așteaptă hotărârea instanței.

Grupurile pentru drepturile omului spun că femeia nu a avut un avocat care să o apere la momentul la care a fost dusă în arest și nici nu știa de ce e acuzată.

„Avem motive să credem că poliția a forțat-o să semneze o mărturisire falsă”, a declarat Mossaad Mohamed Ali, directorul executiv al Centrului African pentru Studii pentru Justiție și Pace (ACJPS).

Avocatul pe care femeia l-a avut la faza de apel, Intisar Abdala, a declarat pentru BBC că speră că instanța va „face ce trebuie” și o va elibera.

Sudanul încă impune pedeapsa cu moartea inclusiv pentru furt și adulter. În legea sudaneză se aplică pedepse precum biciuirea, amputarea mâinilor și a picioarelor, spânzurarea și uciderea cu pietre.

În 2015 guvernul a promis că se va renunța la pedeapsa prin ucidere cu pietre, dar asta nu s-a mai întâmplat.

Guvernul de tranziție care a preluat conducerea în Sudan după revolta împotriva președintelui Omar al-Bashir din 2019, a abrogat o lege de „ordine publică” care controla modul în care femeile se comportau și se îmbrăcau în public. Cu toate acestea, jurnalistul sudanez Zeinab Mohammed Salih a scris că „poliția moralității” care obișnuia să patruleze pe străzi și să aplice această lege s-a întors în urma loviturii de stat de acum un an.

Există, de asemenea, rapoarte că cei loiali lui Bashir au fost reangajați de junta de guvernământ care a ajuns la putere după lovitura de stat.

ONG-urile internaționale și din Sudan cer eliberarea femeii și spun că sentința este „crudă, inumană și degradantă”.

În 2021, Sudanul a semnat Convenția ONU împotriva torturii.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri