O fostă asistentă medicală a fizicianului Stephen Hawking, acuzată de comportament nepotrivit în îngrijirea omului de știință

Data publicării:
asistenta lui hawking - getty
Foto: Guliver/GettyImages

O fostă asistentă medicală a omului de ştiinţă Stephen Hawking, Patricia Dowdy, a fost suspendată şi se confruntă cu acuzaţii de comportament nepotrivit în ceea ce priveşte îngrijirea sa, informează BBC. O audiere de şase săptămâni în fața instanței profesionale ce reglementează această meserie a început în februarie şi durează până în 21 martie, dar se desfăşoară cu uşile închise la Londra. 

Princess Anne Attends Dinner In Support Of Motor Neurone Disease Association
Stephan Hawking întâlnire cu prințesa Ann, la Buckingham Palace, în 2015. Asistenta Patricia Dowdy, suspectată de abuzuri asupra omului de știință, este femeia de culoare din spatele lui Foto: Guliver/Getty Images

Patricia Dowdy, în vârstă de 61 de ani, a lucrat pentru renumitul cercetător timp de 15 ani, până când a fost suspendată din Nursing and Midwifery Council (NMC), în 2016, ca urmare a unei plângeri.

Presupusa abatere a lui Dowdy ar fi avut loc în Cambridge. Potrivit presei, investigația care o privește pe asistentă a durat mult și a fost declanșată de o plângere a familiei omului de știință. 

Natura acuzațiilor care o vizează pe Patricia Dowdy rămâne secretă, dar acestea ar fi destul de grave.

Asistenta a declarat pentru The Mail on Sunday că este supărată şi că nu vrea să comenteze.

Un purtător de cuvânt al familiei a declarat că nu dorește să comenteze în legătură cu audierea deschisă de NMC, dar a menționat: „Ultimul an a fost foarte tulburător pentru noi”.

Profesorul Hawking a murit în locuinţa sa din Cambridge în martie anul trecut, la vârsta de 76 de ani, după ce a trăit peste 50 de ani cu o boală progresivă de neuron motor, afecţiune cunoscută sub numele de scleroză laterală amiotrofică. 

Citiți și:  Ce este scleroza laterală amiotrofică, boala cu care Stephen Hawking a trăit peste 50 de ani

În 2004, zece asistente medicale care l-au îngrijit pe Stephen Hawking au acuzat-o pe cea de-a doua lui soție, Elaine Mason, că a comis abuzuri asupra cercetătorului. Nu se știe dacă Patricia Dowdy se număra printre aceste cadre medicale care au dat declarații la poliție sau dacă actuala investigație are legătură cu acest caz, scrie The Mail on Sunday. La vremea respectivă s-a spus că Hawking a fost dus în mai multe rânduri la spital cu răni inexplicabile, cum ar fi o încheietură ruptă, răni la față, buza spartă, o tăietură pe limbă, ceea ce a îngrijorat familia. Însă atât omul de știință, cât și soția sa au negat aceste acuzații, iar poliția nu a deschis nicio investigație. 

Cine a fost Stephen Hawking? O viață de film de Oscar

Fizicianul Stephen Hawking a fost cel mai cunoscut om de ştiinţă britanic al timpurilor noastre, un geniu care şi-a dedicat viaţa descoperirii secretelor Universului. Este autorul popularelor cărţi „O scurtă istorie a timpului” (1988) şi „Universul într-o coajă de nucă” (2001). Cea mai mare parte a vieţii sale a fost profesor la Cambridge, iar în comunitatea ştiinţifică este cunoscut mai ales pentru teoriile sale legate de mecanica găurilor negre, graviaţie şi relativitate. Geniul său a fost comparat cu Albert Eistein şi cu Isaac Newton, scrie News.ro.

Născut pe 8 ianuarie 1942, omul de ştiinţă Stephen William Hawking şi-a canalizat activitatea pe alăturarea relativităţii - natura spaţiului şi a timpului - şi teoria cuantumului - cum cele mai mici particule s-au născut în Univers - pentru a demonstra crearea şi funcţionare Universului.

Frankfurt Book Fair
Profesorul Stephen Hawking și cea de-a doua sa soție, Elaine Mason, în octombrie 2005 Foto: Guliver/GettyImages

În 1964, la vârsta de 22 de ani, a fost diagnosticat cu o boală progresivă de neuron motor, afecţiune cunoscută sub numele de scleroză laterală amiotrofică. I s-a spus că va mai trăi doar câţiva ani, dar omul de știință a sfidat toate prognozele medicale. Boala a evoluat gradual şi l-a lăsat în imposibilitatea de a se mişca, fiind ţintuit într-un scaun cu rotile, aproape paralizat şi neputând să vorbească decât cu ajutorul unui dispozitiv (sintetizator de voce). 

Stephen Hawking, a cărui viață a fost și subiectul unui film, The Theory of Everything, pentru care actorul din rolul principal, Eddie Redmayne, a fost premiat cu Oscar în 2014, s-a căsătorit prima oară în 1965, la scurt timp după ce a fost diagnosticat cu boala neurodegenerativă. Au avut trei copii: Lucy, Robert and Tim. Faima de care s-a bucurat cercetătorul a pus la încercare însă căsnicia și cei doi au divorțat în 1995. Ulterior, Hawking s-a căsătorit cu asistenta sa, Elaine Mason, al cărei fost soț, inginerul David Mason, este cel care a construit sintetizatorul de voce pe care îl folosea omul de știință pentru a se exprima. Cei doi au divorțat în 2006.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri