O fotografie cu o mlaștină-curcubeu a devenit virală în 24 de ore. Explicația fenomenului rar

Data publicării:
allison goz curcubeu mlastina

O fotografie surprinsă într-o mlaștină First Landing State Park, Virginia, în SUA, a devenit virală pe rețelele de socializare. În 24 de ore, fotografia a fost apreciată de peste 120.000 de persoane, scrie BBC News. În imagine, lumina reflectată pe luciul mlaștinii formează un curcubeu.

Brent Rossen, tânărul care a postat pe Reddit imaginea surprinsă de iubita lui, spune că a fost prima dată când a văzut un astfel de fenomen în mlaștină. Cei doi se plimbau prin pădure când fenomenul rar le-a atras atenția.

Jeff Ripple, un fost organizator al tururilor prin mlaștină, spune că acest fenomen este rezultatul eliberării unor uleiuri naturale care se găsesc în sol toamna, după descompunerea vegetației:

”Reflexiile de curcubeu care apar ca un film subțire pe luciul apei sau al unei mlaștini sunt rezultatul eliberării unor uleiuri naturale, ca urmare a descompunerii vegetației sau a proceselor biologice prin care bacteriile anaerobe reduc fierul din sol”, a declarat acesta pentru BBC News.

El a explicat că un astfel de fenomen apare doar atunci când afară nu bate deloc vântul, nu plouă sau nu sunt curenți care să perturbe apa: „Mișcările cauzate de vânt sau de curenți ar distruge aceste reflexii în culorile curcubeului”.

Fenomenul nu este însă specific doar unei regiuni anume.

Și un inginer din Florida a surprins un curcubeu într-o fotografie făcută în mlaștina de lângă locuința sa. „Dacă nu plouă timp de câteva săptămâni, culorile se văd și mai accentuat”, a scris el. Bărbatul spune că fenomenul este unul rar și că îl vede cam o dată la 3-4 ani, de obicei în luna februarie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri