Foto O hartă recuperată de la nazişti şi făcută publică acum a declanşat o vânătoare de comori în Olanda

Data actualizării: Data publicării:
Cautator de comori pe camp cu un detector de metale
Un bărbat caută comori cu detectorul de metale. Foto: Profimedia Images

O hartă despre care se crede că indică locul în care soldaţii germani din Al Doilea Război Mondial au ascuns o comoară, pe teritoriul Olandei, a fost făcută publică de Arhiva Națională din Țările de Jos și a declanșat deja o cursă printre vânătorii de comori, scrie NBC News.

Reprezentanții Arhivei Naționale spun că este probabil ca harta să arate locul în care soldații germani au ascuns patru lăzi mari pline cu diamante, rubine, aur, argint și bijuterii.

Acestea ar fi fost furate din sediul unei bănci care a fost aruncată în aer în august 1944.

Harta, care a fost recuperată după război, a fost făcută publică marți deoarece a expirat termenul de 75 de ani în care putea fi considerată un document confidențial.

Harta
Harta a fost făcută publică de Arhivele Naţionale din Olanda după ce a expirat termenul de 75 de ani în care putea fi considerată un document clasificat. Foto: Profimedia Images

Imediat, grupuri de vânători de comori, înarmați cu detectoare de metale, au început să cerceteze terenurile aşezării rurale Ommeren, din estul Olandei, care este indicată pe hartă.

Reprezentanții institutului olandez însărcinat după război cu recuperarea bunurilor furate de soldații germani au folosit harta în 1947 pentru a încerca să găsească comoara, însă nu au reușit.

"Nu ştim sigur dacă există. Dar institutul a făcut multe verificări şi a considerat că povestea (comorii n.r.) este credibilă. Dar n-au găsit-o niciodată, iar dacă a existat, este posibil să fi fost deja dezgropată", a declarat Anne-Marieke Samson, purtător de cuvânt al Arhivei Naţionale din Ţările de Jos.

Însă vânătorii de comori nu se dau bătuţi.

"Am văzut grupuri de oameni peste tot cu detectoare de metale. Ca mulţi alţii, vestea m-a făcut şi pe mine să vin să caut. Şansa de a o găsi după 70 de ani este foarte mică, bănuiesc, dar vreau să încerc", a declarat Jan Henzen, un căutător amator de comori.

Fostul primar din Ommeren, Klaas Tammes, care conduce acum o fundaţie ce deţine terenurile pe care s-ar putea afla comoara aşteaptă şi el cu interes rezultatele căutărilor.

"O hartă care indică un rând de copaci şi o cruce roşie care marchează locul nu are cum să nu aprindă imaginaţia. Oricine ar găsi-o va trebui să ne informeze, dar vom vedea. Nu cred că va fi uşor", a declarat acesta.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri